Usvojene nove uredbe Vlade Republike Srbije

Vlada Srbije utvrdila je iznos novčanih sredstava u 2024. godini za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, u visini od ukupno 1.500.000.000 dinara. Ovom odlukom nastavlja se podrška porodicama i majkama za podsticanje i razvoj populacione politike u našoj zemlji.

Članovi Vlade usvojili su i izmenjeni Zaključak o saglasnosti da se vlasnicima životinja isplate sredstva za uginule, kao i ubijene životinje u cilju dijagnostike bolesti afričke kuge svinja i u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja ove zarazne bolesti, za šta je obezbeđeno 88.785.899 dinara.

Na sednici je usvojena Uredba o proglašenju Parka prirode „Mali Bosut”, čime će u ovom specijalnom rezervatu prirode biti obezbeđeno očuvanje izvornog toka reke Bosut u celini, čiji vodotok, sa obalnim pojasom, predstavlja ekološki koridor od međunarodnog značaja.

Takođe, vodena, močvarna, priobalna i šumska staništa predstavljaju stanište za 131 takson viših biljaka, 26 vrsta sisara, 27 vrsta beskičmenjaka, 11 vrsta vodozemaca, devet vrsta gmizavaca, 118 vrsta ptica, 62 vrste plantkona i 16 vrsta riba.

Donošenjem uredbe povećava se ukupna površina pod zaštitom i približava predviđenom procentu od devet odsto teritorije Republike Srbije.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio