Velika dostignuća na polju rodne ravnopravnosti

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije Maja Gojković izjavila je juče, 08. februara da je naša zemlja poslednjih godina napravila značajne iskorake u oblasti rodne ravnopravnosti, posebno u oblasti zakonodavnog i strateškog okvira. Gojković, koja je i potpredsednica Vlade i ministarka kulture, istakla je na današnjoj sednici ovog tela da će Srbija i u narednom periodu nastaviti brojne aktivnosti na ovom polju.

Na sednici, koja je održana u Vladi Srbije, usvojen je izveštaj o radu Koordinacionog tela za 2023. godinu, u kome su istaknute aktivnosti na unapređenju rodne ravnopravnosti, eliminisanju rodnih stereotipa, podizanju svesti u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i ekonomskog osnaživanja žena. Naglašeno je da su tokom prošle godine realizovani i brojni projekti koji su se bavili važnim pitanjima u cilju primene načela rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, podrškom ženama u ruralnim područjima, kao i okončanjem dečjih brakova. Koordinaciono telo usvojilo je i plan aktivnosti za 2024. godinu, koji definiše učešće u rešavanju ključnih pitanja i na nivoima lokalnih samouprava, kao i nastavak praćenja sprovođenja Strategije za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine.

Takođe, na sednici je za novu članicu Stručne grupe, koja je uključila i predstavnike drugih organa javne vlasti, privrede, akademske zajednice i nevladinog sektora, izabrana Svetlana Budimčević iz Stalnog radnog tela za zakonodavstvo iz Unije poslodavaca Srbije.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio