Akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Zavod za javno zdravlje Subotica, Opšta bolnica Subotica, Dom zdravlja Subotica i Apotekarska ustanova Subotica, uz podršku Udruženja građana „Jedna uz drugu“ i Crvenog krsta Subotica, danas, 20. marta, od 13 do 14 časova u sali 213, I sprat, Otvorenog univerziteta, organizuju tribinu „Razgovor o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka dojke“.

Učesnici na tribinu su dr Dragica Štrbac, subspecijalista onkologije OB Subotica, dr Irena Sabo, specijalista radiologije OB Subotica, dr Verica Dronjak, spec. opšte medicine DZ Subotica, Milica Pećerić, predsedica Udruženje „Jedna uz drugu“ i dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje Subotica. Na tribini će se razgovarati o mogućnostima prevencije, značaju rane dijagnostike i blagovremenog lečenja, te mogućnostima savremene terapije. Ukazaće se i na značaj podrške u toku dijagnostike i lečenja svim obolelim ženama od raka dojke.

Istog dana, od 16 do 19 časova organizuje se i promotivna akcija „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“ u prostorijama Crvenog krsta Subotica, Trg žrtava fašizma 3.

Planirani su preventivni palpatorni pregled dojke, određivanje BMI i kompozicije tela, merenje krvnog pritiska i šećera u krvi, te saveti lekara.

Tokom celog dana, tačnije od 8 do 19 časova, danas, u Apotekarskoj ustanovi Subotica, ogranak u ulici Matije Gupca 26 i ulici Braće Radić 118, farmaceuti će davati savete i proveriti interakciju lekova kod obolelih žena.

Akcije promovišu pravilnu ishranu, nepušenje i fizičku aktivnost kao zdrave oblike ponašanja u prevenciji raka dojke. Cilj ovih akcija je i skretanje pažnje na značaj skrining pregleda za rano otkrivanje raka dojke, kao i značja pružanja podrške obolelima i članovima porodice.

– Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane da podrže planirane aktivnosti koje se organizuju u našem gradu. Brinite o svome zdravlju i učinite danas nešto za zdravlje vaših grudi – poručuje prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine i načelnik Centra za promociju zdravlja i koordinator za skrining iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

foto:/ freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio