Akcijom čišćenja Begečke jame obeležen Svetski dan voda

Povodom Svetskog dana voda, u Parku prirode „Begečka jama“, zaštićenom prirodnom dobru čije je upravljač JVP „Vode Vojvodine“, tokom vikenda organizovana je akcija čišćenja.

U akciji su učestvovali i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, JP „Vojvodinašume“, JKP „Čistoća, JKP „Gradsko zelenilo“, predstavnici volonterskog kluba APTIV, Udruženje Arhus centar NS, Radna grupa „Zelena stolica“ i mnogobrojni građani.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević naglasio je da JVP „Vode Vojvodine“ pokušava da uvede savremene trendove u upravljanju zaštićenim područjima.

– Da zaštitimo i očuvamo Begečku jamu, pokrenuli smo niz akcija i za nepune dve godine koliko upravljamo, uložili smo blizu 27 miliona dinara u opremu. Između ostalog kupljeni su električni čamac i električno vozilo, ugrađene su kamere koje su spojene sa monitoring centrom i koje nadgledamo 24 časa, a angažovano je i fizičko tehničko obezbeđenje – istakao je Kružević i dodao da je u planu, u saradnji sa stručnim i naučnim institucijama, rad na izmuljenju, rekonstrukciji ustave i projektovanju crpne stanice čijim bi radom nivo vode bio konstantan i ne bi zavisio od nivoa Dunava, što bi dalje zaustavilo nestajanje ovog prirodnog dobra.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić podsetio je okupljene da je od oko 500 hektara Begečke jame u olujnom nevremenu protekle godine oštećeno oko 200 hektara. Đurić je ujedno sugerisao Novosađanima da više koriste blagodeti Begečke jame koja je samo dvadesetak kilometara udaljena od Novog Sada.

Kroz uključivanje dece i građana u ove aktivnosti, podiže se svest o značaju očuvanja životne sredine, a kroz zajednički rad svih institucija stvara se osećaj zajedništva i odgovornosti prema lokalnoj zajednici, što je još jedan korak ka stvaranju čistije i zdravije okoline za generacije koje dolaze.

foto:/ JVP Vode Vojvodine

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio