Američki ambasador posetio Suboticu i sedište SVM-a

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara dr Balint Pastor ugostio je danas, 28. marta ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Njegovu ekselenciju Kristofera Hila. Dvojica zvaničnika razgovarali su delovanju SVM-a u cilju očuvanja identiteta mađarske zajednice u Vojvodini, ulozi ove stranke na političkoj sceni Srbije i koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

Imamo nameru da, čuvajući svoju samostalnost, gradimo odnose partnerstva koji će se, nadam se nastaviti u budućnosti, jer su oni u poslednjih deset godina doneli mnogo dobrog i za pripadnike mađarske zajednice u Srbiji, a i za Srbe u Mađarskoj. Uspeli smo da se fokusiramo na zajedničke infrastrukturne i privredne projekte. Smatram da ono što su Mađari i Srbi postigli može da posluži kao primer i u ostalim relacijama u regionu – poručio je dr Pastor prilikom prijema ambaradora Hila dodajući da je zajednički cilj nastavak rada na izgradnji što boljih odnosa Srbije i Mađarske.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hil poslednji put je boravio u Subotici u oktobru 2022. godine kada je takođe susreo sa predsednikom Skupštine grada Subotica, dr Pastorom.

Veliko je zadovoljstvo ponovo biti u Subotici i sa dr Pastorom razgovarati o velikom broju tema koje su vezane za ovaj prelepi grad. Veoma je značajno čuti perspektive, položaj i ulogu mađarske zajednice, ne samo u Subotici već i u Republici Srbiji, nadam se da će ona nastaviti da napreduje i daje svoj doprinos. Čak i u SAD-u imamo predstavnike mađarske zajednice koja je veoma živa i aktivna, njihova hrana je pre svega veoma poznata i drago nam je što ih imamo i u našoj zemlji – poručio je Hils.

Ambasador je ukazao da bi posebnu pažnju trebalo obratiti na način na koji je mađarska zajednica našla rešenja za mnoge stvari u odnosu na druge narode, i kako je rešila svoj položaj. Prema njegovom mišljenju, to bi mogao biti obrazac koji valja slediti i u drugim delovima Srbije gde ima nacionalnih manjina.

Ne bih da zvučim kao turista ali moram da primetim da način na koji ovaj grad čuva svoje kulturno i, u prvom redu arhitektonko nasleđe i koliko pažnje poklanja tome, doprinosi da se, ne samo mađarska zajednica, već svi ljudi koji ovde žive osećaju ponosnim i kod kuće. Supruga i ja volimo da živimo u Beogradu ali ponekad je zaista prijatno izaći i videti nešto drugo – zaključio je američki ambasador prilikom današnje posete Subotici.

foto:/ Nikola Tumbas

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio