Brzim vozom od Subotice do Novog Sada i Beograda možda već u decembru

Radovi na brzoj pruzi od Novog Sada do Subotice odvijaju se prema svim planivima, pa čak i brže, zbog čega će putnički saobraćaj između dva grada biti moguć možda već od decembra.

Donji stroj je realizovan 98 odsto, gornji stroj je realizovan 67 odsto od ukupne dužine. Tu su i radovi na elektrifikaciji pruge, tu su postavljanje voznog voda, takođe i stanične zgrade, odnosno stanični objekti, su u velikom broju završeni građevinski radovi – navodi inženjer Slobodan Kostić za RTS.

Zbog dobre dinamike radova, investitori očekuju da bi već tokom decembra tekuće godine redovan železnički saobraćaj između Beograda, Novog Sada i Subotice mogao da bude uspostavljen. Podsećanja radi, nadležni najavljuju da bi putovanje od Subotice do Novog Sada trajalo 42 minuta, a od Subotice do prestonice oko 70 minuta.

Plan je da već u septembru krenu ozbiljna testiranja, da pre toga bude završena pruga u građevinskom smislu, da izvođači radova obave svoja testiranja i da onda već u septembru dođu specijalni vozovi koji će testirati ispravnost pruge i kvalitet izvršenog posla – poručuje Nenad Stanisavljević iz Infrastruktura železnice Srbije, prenosi RTS. Stanisavljević dodaje da na brzoj pruzi od Novog Sada do Subotice neće biti putnih prelaza jer je u tu svrhu izgrađeno dosta podvožnjaka i nadvožnjaka.

Najveći izazov predstavlja vijadukt u Vrbasu koji se nalazi na sredini trase Subotica – Beograd i koji je, sa dužinom od skoro kilometar i po, najkompleksniji nadvožnjak u sklopu projekta.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio