Energetska efikasnost jedan od prioriteta Vlade

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, 05. marta, povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, da je energetska sanacija domaćinstava, stambenih i javnih objekata jedan od najvažnijih prioriteta rada Vlade i resornog ministarstva, što je prepoznato i u planu „Skok u budućnost – Srbija 2027“, i da se u poboljšavanje energetske efikasnosti trenutno ulažu nikada veća sredstva od strane države.

Đedović Handanović je podsetila da je prethodne godine kroz projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane“, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, opredeljeno 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju približno 10.000 domaćinstava za subvencije države za zamenu stolarije, izolacije, ugradnju solarnih panela, solarnih kolektora, toplotnih pumpi i zamenu kotlova. Ministarka je navela da je 5.500 porodičnih kuća dobilo  subvencije za energetsku efikasnost, a polovina ih je iskoristila za zamenu stolarije, i dodala da će se unapređenjem energetske efikasnosti u domaćinstvima za koje su predviđene subvencije prethodne godine ostvariti uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila.

Prema njenim relima, građani veoma brzo mogu da saniraju svoja domaćinstva i da za samo nekoliko meseci osete razliku kroz povećan komfor i niže račune. Program će trajati do kraja 2027. godine i da će kroz njega biti uloženo 50 miliona dolara za energetsku sanaciju oko 50.000 domaćinstava širom zemlje, što će se pozitivno odraziti i na životnu sredinu.

foto:/Vlada Republike Srbije

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio