Granični promet i nova registrovana vozila tokom IV kvartala prošle godine

Prema Republičkom zavodu za statistiku, ukupan broj putničkih motornih vozila koja su ušla u Republiku Srbiju u četvrtom kvartalu 2023. godine veći je za 12,0% u odnosu na isti period prethodne godine. Domaćih vozila je više za 13,9%, dok je stranih vozila više za 10,7%. Od vozila sa stranom registracijom najviše ih je sa registracijom Nemačke, 5,5%, zatim Mađarske, 4,5%, i Austrije, 3,8%.

Izlaz putničkih motornih vozila iz Republike Srbije je za 15,2% veći  u odnosu na isti period 2022. godine. Broj vozila s domaćom registracijom u izlazu veći je za 27,3%, dok je u istom periodu izlaz vozila sa stranom registracijom veći za 5,6%. Najbrojnija su vozila sa registracijom Nemačke, sa učešćem od 6,1%, a zatim slede vozila sa registracijom Mađarske, sa učešćem od 4,7%, i Bosne i Hercegovine, sa učešćem od 4,1%.

Kada je u pitanju statistika vezana registraciju vozila, od ukupnog broja prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila tokom četvrtog kvartala 2023. godine, proizvedenih iste godine, u odnosu na ukupan broj registrovanih, najzastupljenija su priključna vozila 53,3%, dok je novih putničkih automobila najmanje 16,1%. Najbrojnije marke proizvođača putničkih motornih vozila su Volkswagen, Audi, Škoda, Opel i Peugeot. Najzastupljenija teretna vozila su ona do 999 kg nosivosti koja korise dizel kao pogonsko gorivo.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio