Kasni mraz će ponovo odrediti cenu voća

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede u januaru 2024. godine, u odnosu na isti mesec 2023. godine, smanjene su za 17,6%. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama žito (-39,6%) i industrijsko bilje (-22,1%). Grupa gde se očekuje porast cena je voće, a razlog za to i ove godine, baš kao i prethodnih biće kasni mraz.

Usled netipično visokih temperatura tokom februara, mnoge voćke već su izbacila svoje cvetove, pre svega kajsije, breskve i pojedine sorte jabuka. Prema mišljenju stručnjaka, prvi cvetovi obično daju najkrupniji i najlepši plod, te se tvog toga nazivaju i “kraljevskim”.

Prema navodima ratara, većina meteoroloških stanica koje se nalaze u okolini Subotice, u toku prošle nedelje izmerila je noćne temperature od u proseku -5,5 stepeni Celzijusovih. Meteorološke stanice nalaze se na visini nižoj od dva metra i predstavljaju pouzdan pokazatelj temperatura koje vladaju u visini krošnji drveća. Temperatura od -5,5 stepeni dovoljno je niska je da napravi štetu ovogodišnjeg cvata u voćnjacima, pre svega među koštuničavim voćem, kajsijama i breskvama koje su najosetljivije, ali i kod 60 odsto jabuka, šljiva i drugog voća.

Stručnjaci poručuju da efikasna zaštita protiv kasnijh mrazeva ne postoji, delimičnu zaštitu može pružiti “antifrost” sistem koji raspršuje vodenu paru iznad voća ali je njegova instalacija izuzetno skupa, a preventiva koju pruža nije stopostotna.

foto:/Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio