Mladi Srbije među najsrećnijima

Prema izveštaju Svetskog istraživačkog centra o sreći, Srbija se nalazi na 45. mestu najsrećnijih građana na svetu, dok se Hrvatska nalazi tri mesta iza, na 48. mestu. Već šestu godinu za redom prvo mesto pripalo je Finskoj, govore podaci izveštaja koji svake godine sastavljaju naučnici u SAD, ujedinjeni u rad istraživačkog centra.

U deset najsrećnijih zemalja ubrajaju se Danska, Island, Izrael, Holandija, Švedska, Norveška, Švajcarska, Luksemburg i Novi Zeland. Kada govorimo o zemljama iz okruženja, Slovenija se nalazi na 22. mestu, Bosna i Hercegovina je na 71., Mađarska na 51. a Crna Gora na 67. mestu. Ovi podaci formirani su na osnovu ispitanika od 30 do 50 godina, a ukoliko posmatramo starosnu grupu ispod 30 godina, lista je značajno drugačija.

Na prvom mestu nalaze se stanovnici Litvanije, dok je naša zemlja na visokom trećem mestu. Prate je Island, Danska, Luksemburg, Finska, Rumunija, Holandija, i Republika Češka. Ispitanici iz 130 rangiranih zemalja glasali su da li su zadovoljni sa primanjima, životnim standardom, socijalnom podrškom, zdravstvenim osiguranjem, slobodom i odsustvom korupcije.

Prema ovom rangiranju, mladi u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi su među najsrećnijima na svetu, a zajedničko za svih deset zemalja je da se nivo sreće mladih značajno razlikuje od mišljenja starije populacije.

U izveštaju se navodi da je jedan od mogućih razloga brz napredak tehnologije, inovativnih tendencija i ekonomskih mogućnosti koje prate ovaj razvoj, a koje su očigledno atraktivnije mlađim generacijama.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio