Nacionalni dan borbe protiv raka dojke – 20. mart

U Srbiji i Subotici se ove godine po dvanaesti put obeležava 20. mart kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Za obeležavanje je izabran prvi dan proleća što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života, a cilj obeležavanja je ukazivanje na mogućnostima prevencije raka dojke, značaj ranog otkrivanja i blagovremenog lečenja savremenom terapijom.

Jedna od četiri maligne bolesti kod žena je rak dojke i to je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu. U Srbiji je 2021. godine od karcinoma dojke obolelo 4.447 žena, a umrlo je 1.765 žena. U Severnobačkom okrugu je iste godine od raka ukupno obolelo 645 žena, a od raka dojke 163 žene odnosno 25%. U istoj godini je od raka umrlo 277 žena, a njih 42 od raka dojke (15%). U subotičkoj bolnici je u toku 2023. godine ukupno lečeno 108 žena zbog raka dojke, a svaka peta je mlađa od 50 godina. Najviše obolelih žena je u starosnoj grupi od 60 do 69 godina, svaka četvrta žena.

Srbija je sa stopom obolevanja od 64/100.000 žena u 2021. godini slična zemljama u okruženju. U razvijenoj Evropi stope su 90 i veće na 100.000 žena. Iste godine u Severnobačkom okrugu stopa je iznosila 89,8 na 100.000 žena. Stopa umrlih žena u našoj zemlji je među najvišima u Evropi i u 2021. godini je iznosila 20,6 na 100.000 dok je u razvijenoj Evropi 14,8 na 100.000. U Sevrenobačkom okrugu stopa je niža i iznosi 19,3 na 100.000 žena. Razlog visokih stopa smrtnosti je u dijagnostikovanju raka dojke u uznapredovaloj fazi. U Srbiji se samo kod 30% žena rak dojke otkrije dok je manji od 2cm. Uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

Brojni su faktori rizika koji doprinose razvoju raka dojke. Na neke od njih ne možemo da utičemo, kao što su nasledna predispozicija, ženski pol i starenje. Ipak 30% slučajeva raka dojke je posledica faktora rizika na koje možemo uticati. Izborom zdravih ponašanja smanjujemo rizik od raka dojke. Važno je da potomstvo ostvarimo pre 30. godine i da dojimo svoje bebe. Prestanite pušiti i zalažite se da radite i živite u sredini bez duvanskog dima i aerosola novih duvanskih/nikotinskih proizvoda. Ostanite fizički aktivni, preporučujemo šetenju svaki dan ili nešto drugo po vašem izboru. Umereno pijte alkohol, 1-2 pića u jednoj prilici ali ne svaki dan. Izaberite pravilnu ishranu i održavajte normalnu uhranjenost tokom celog životnog ciklusa. Neka vaša ishrana svakog dana sadrži bar pet porcija povrća i voća ili najmanje 400g. Oni su najbolji borci u borbi protiv raka jer sadrže obilje antioksidansa i fitohemikalija. Prednost dajte ribi i posnim mesima, žitaricama od celog zrna i mlečnim proizvodima sa manjim sadržajem mlečne masti. Za pripremu hrane koristite kuvanje, barenje ili dinstanje. Pazite na skrivene masnoće i čitajte etikete na proizvodima koje kupujete. Mere prevencije su najbolji način borbe protiv malignih bolesti. Redovne kontrole zdravlja su od životnog značaja jer vam pružaju šansu da na vreme i u ranoj fazi otkrijete eventualnu bolest, onda kada se još osećate potpuno zdravo i nemate nikakvih tegoba. Vama lično skrining može spasiti život, a vašoj porodici očuvati kvalitet porodičnog života. Benefite imaju i zdravstveni sistem i država zbog smanjenih troškova lečenja. Brinite o svome zdravlju i učinite danas i vi nešto za zdravlje vaših grudi. U Subotici se uskoro očekuje nastavak realizacije skrininga na rano otkrivanje raka dojke – istakla je prim. mr sc. med. dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine, koordinator za skrininge u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

foto:/ arhiva LovaLova portala

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio