Nagrađeni najuspešniji mladi matematičari Subotice

Nakon završenog 24. Okružnog takmičenja iz matematike za osnovne i srednje škole, najuspešnijim mladim matematičarima Subotice juče, 26. marta dodeljene su nagrade i priznanja. Diplome za osvojeno jedno od prva tri mesta dobila su 62 učenika osnovnih i 23 učenika srednjih škola. Od ovog broja, ekipa koja će ići na državno takmičenje srednjih škola broji sedam učenika. Oni su ovu mogućnost stekli zato što je Subotica grad koji već dugi niz godina ima tradiciju uspešnih mladih matematičara.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je izrazio zadovoljstvo što mladi matematičari nastavljaju tradiciju uspeha i dobrih rezultata.

Frensis Bejkon, engleski filozof, državnik i esejista, rekao je – znanje je moć, a veliki Gete je tvrdio da – pravo znanje uliva snagu. To su povezane stvari. Kada vi, deco, vremenom završite vaša školovanja, onda ćete u realnom životu sa tom moći i sa tom snagom graditi samopouzdanje koje će vam biti izuzetno važno za vaš dalji razvoj na odgovornim funkcijama – istakao je Bakić, uz napomenu da je u subotičke osnovne i srednje škole u periodu od 2016. do kraja 2023. godine sa svih nivoa vlasti u opremu, sanaciju, adaptaciju i izgradnju objekata uloženo čak 1.001.235.424 dinara. Grad Subotica je u tom periodu za objekte osnovnog i srednjeg obrazovanja izdvojio 405.225.352 dinara.

Državno takmičenje za učenike osnovnih škola je 11. maja, ali još uvek nisu izašle kvote i ne zna se koliko članova ide. Državno takmičenje za srednjoškolce je ranije, 20. aprila. Naši mladi matematičari su uvek bili uspešni, učenici koji su se prošle godine takmičili, zbog nagrada koje su osvojili, stekli su pravo i direktnog upisa na fakultet, zahvaljujući čemu mi sada imamo veću kvotu i veći broj učenika na državnom takmičenju – poručila je Ljubica Kiselički, predsednica komisije za takmičenje i dugogodišnji profesor matematike.

Učenik Jovan Tomić ide u treći razred gimnazije “Svetozar Marković”, a osvojio je prvo mesto na Okružnom matematičkom takmičenju.

Učesvujem dugi niz godina, još od osnovne škole, matematiku sam uvek najviše voleo, matematiku je najbitnije samo vežbati i na zabavan način doći do rešenja, tako sam i ja sebe uvek motivisao – poručio je Tomić tokom dodele nagrada.

Slično smatraju i Relja Dulić, učenik 6. razred OŠ “Sonja Marinković”, Todor Ostorgonac iz OŠ “Kizur Ištvan” i David Tikvicki, učenik OŠ “Matko Vuković” i ostali nagrađeni učenici koji poručuju da je matematika zabavna, da ima svoje teške oblasti ali da se i one, uz malo vežbe, daju lako savladati.

foto:/ arhiva LovaLova portala

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio