Najnoviji pokušaj zloupotrebe logotipa i imena Pošte

Povodom najnovijih i sve češćih pokušaja zloupotrebe logotipa i imena Pošte Srbije u vidu lažnih SMS i Viber poruka, koje građanima navodno stižu na mobilne telefone, Pošta Srbije ukazuje da je u pitanju vrsta “fišing” napada, odnosno mamljenja korisnika, popularno nazvana “SMS fišing” iz razloga što počinje slanjem SMS, Viber ili WhatsApp poruka.

Iz Pošte navode da napadi koriste metode socijalnog inženjeringa kako bi se potencijalna “žrtva” navela da podeli lične podatke o platnim karticama i brojevima računa. Od korisnika se zahteva da poseti link i unese tražene lične podatke. Poruke su kreirane sa namerom da izgledaju kao da su poslate iz pouzdanih izvora, u ovom slučaju od strane Javnog preduzeća „Pošta Srbije”, a tekst poruke je takav da stvara osećaj hitnosti sa ciljem navođenja primaoca poruke da brzo i nepromišljeno reaguje.

Preporuka korisnicima je da ne otvaraju poruke ovog tipa i da ne posećuju linkove koji su navedeni u njima, jer ti linkovi vode na lažne stranice. Jedini legitimni link JP „Pošta Srbije” nalazi se na linku: posta.rs.

– Podsećamo da JP „Pošta Srbije” ne pruža usluge plaćanja isporuke paketa putem platnih kartica na svojoj web stranici, a sa korisnicima komunicira putem SMS ili Viber poruka isključivo sa ciljem najave prispeća pošiljaka i isključivo putem svog verifikovanog naloga – upozoravaju iz Pošte Srbije.

foto:/ freepik.com

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio