Obnova Evropskog Amazona – primer za revitalizaciju drugih područja

Povodom Međunarodnog dana šuma, WWF Adrija je u prostorijama Gradske biblioteke u Somboru predstavila planove za Obnovu Evropskog Amazona – sadnju poplavne šume na gotovo 36 hektara u Gornjem Podunavlju.

Uz aktivno učešće brojnih predstavnika lokalne zajednice iz Apatina, Bezdana, Sombora, Bačkog Monoštora i Novog Sada, predstavljeni su planovi za unapređenje rada u cilju delotvornijeg suživota čoveka i prirode. Jedan od najupečatljivijih predloga bio je da se radionice ovog tipa, na kojima se govori o značaju vlažnih staništa i njihovom obnavljanju, češće dešavaju. Predlog je došao od predstavnika Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode upravo zbog toga što među stanovnicima preovladava mišljenje da ova staništa nemaju velikog značaja za njih.

Naša namera nije samo da dođemo i sprovedemo u delo ono što smo definisali projektom. Želimo da naš rad bude koristan za sve, prirodu i stanovnike svakog područja u kome radimo. Zahvaljujući takvom pristupu i predanom radu WWF Adrije na ovom podneblju, UNESCO je po prvi put od kako postoji i proglasio Evropski Amazon za Petodržavni rezervat biosfere 2021. godine – istakao je Goran Vreljanski ispred WWF Adrija.

U realizaciji radionice i predstavljanju projekta Obnova Evropskog Amazona pomogao je i dugogodišnji partner JP “Vojvodinašume” sa kojima WWE Adria sarađuje od 2022. godine.

To što je svet prepoznao značaj Gornjeg Podunavlja, govori o tome u kom pravcu mi treba da delujemo. Sadićemo crnu i belu topolu, kao i hrast lužnjak, ali se suočavamo i sa izazovima poput brojnih populacija divljači koja bi mogla ove zasade da ugrozi. Zbog toga tražimo kompromis kako da to uradimo na najbolji način – poručila je Radmila Šakić Peurača iz JP Vojvodinašume.

Projekat „Obnova Amazona“ Evrope podržava Program ugroženih krajolika i morskih pejzaža. Amazon Evrope je naziv petodržavnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je UNESCO u septembru 2021. proglasio svojom baštinom.

foto:/ WWF Adria Srbija

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio