Od 5. aprila počinje izdavanje nalepnica za trotinete

Svima koji kroz grad jure trotinetima i lakim, električnim dvotočkašima vožnja će uskoro biti manje zabavna jer od 5. aprila startuje registracija ovih vozila, odnosno izdavanje nalepnica koje predstavljaju njihovu dozvolu za upravljanje. Izdavanje dozvola trajaće do 15. juna, a nakon ovog roka, vožnja električnim trotinetima bez nalepnice više neće biti dozvoljena i kažnjavaće se, navodi današnji “Blic”.

Prema novom pravilniku Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je na snagu stupio u septembru prošle godine, registracija lakih električnih vozila postaje obavezna, pa će zahtev za izdavanje nalepnice morati da se podnese do 15. juna jer, u suprotnom vozilom neće smeti da se upravlja u saobraćaju. Zahtev za izdavanje nalepnice moraće da sadrži lične podatke odnosno, ime i prezime, JMBG, datum i mesto rođenja, zatim podatke podatke o prebivalištu poput mesta, poštanskog broja, ulice i kućnog broja, telefona i email-a, kao i podatke o lakom električnom vozilu koje posedujemo. Ti podaci obuhvataju marku, trajnu nominalnu snagu elektromotora, najveću konstruktivnu brzinu i masu praznog vozila. Uz zahtev se dostavlja i kompletna tehnička dokumentacija za lako električno vozilo.

Nakon dobijanja nalepnice, ista će morati da se postavi na lako uočljivo mesto, u gornjem delu nepomičnog stuba upravljača električnog trotineta ili bicikla. Za sada još uvek nije poznato da li će se izdavanje nalepnice naplaćivati ili ne. Ukoliko se usvoji odluka da će se izdavanje nalepnice naplaćivati, o visini naknade odlučiće Agencija za bezbednost saobraćaja.

Do 15. juna, vozači lakih električnih vozila se kontrolišu i kažnjavaju na osnovu odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja prema kojima vozači električnih trotineta tokom vožnje moraju da nose zaštitni prsluk i kacigu, ne smeju da imaju slušalice u ušima i ne smeju da prevoze druge osobe. Za kretanje trotinetom treba da koriste biciklističke staze, pešačko-biciklističke staze ili biciklističke trake na putu, a donja starosna granica za upravljanje ovim dvotočkašem je 14 godina.

Za nepoštovanje ovih uslova, kazne idu od 3.000 do 200.000 dinara, a kazna čak može biti i zatvor do 30 dana, ukoliko se električnim trotinetom vozite po autoputu i motoputu. Treba napomenuti i to da vozača električnog trotineta koji se kreće po trotoaru može da zaustavi bilo koji policajac, a ne samo pripadnik saobraćajne policije.

foto:/freepik

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio