Pomor ptica u okolini Nakova, kod Kikinde

U blizini sela Nakovo, opština Kikinda, ovih dana uočen je nezapamćeni pomor ptica. Slučaj veoma zabrinjava jer su u pitanju čavke i gačci, zaštićene vrste Evrope.

Brojni stručnjaci nalaze se u Nakovu gde proučavaju uzrok uginuća preko 800 ptičjih jedinki, tačnije 373 čavke i 434 gačca. Čavke se ubrajaju u strogo zaštićene ptice na ovim prostorima dok je za gačce na snazi lovostaj sve dok traje njihovo gnežđenje.

Leševi ptica su pronalaženi na prostoru od oko 2 kilometra, uglavnom gde su noćilišta vrana. Deo uginulih ptica izuzet je za analize, a više od 800 jedinki zakopano je u jamu na rubu oranica.

Na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navodi se da sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao usled trovanja u ovom delu Evrope.

Slučaj je primetio lokalni pčelar Ranko Samardžija koji je obilazio svoje košnice na dve lokacije severno od sela. Svojim telefonom, pčelar je video o uginulim pticama postavio na društvenu mrežu Fejsbuk, a nakon objavljivanja videa, ubrzo je reagovao Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS-a. Velika zabrinutost vlada i zbog činjenice da je ovog proleća, nakon duge pauze, par orlova krstaša počeo da pravi gnezdo u blizini Nakova, a veliki broj otrovanih ptica po poljima može da privuče orlove i ubije ih.

„U subotu 2. marta u večernjim satima poslao sam obaveštenje Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Osnovnom javnom tužilaštvu iz Kikinde i Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP-a i naveo da imamo sumnju na masovno trovanje ptica kod Nakova, te da opravdano strahujemo za sudbinu orlova krstaša“ – kaže Ružić za DZPPS.  Istraga je u toku, a stručnjaci poručuju da je u pitanju ponovna opomena na odgovornu upotrebu pesticida na njivama Vojvodine.

foto:/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – Stefan Prekajski

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio