Svega 351 dete vakcinisano protiv HPV-a

Nadležni iz Doma zdravlja Subotica su juče, 04. marta, povodom Međunarodnog dana borbe protiv HPV-a, ponovo skrenuli pažnju na važnost i značaj vakcinisanja dece od devet do 19 godina protiv humanih papiloma virusa, koji u kasnijim godinama može dovesti do karcinoma muških i ženskih polnih organa.

– Od juna 2022. u Republici Srbiji započeta je imunizacija vakcinom protiv HPV-a koja je preporučena, nije obavezna i besplatna za svu decu od devet do 19 godina je jer je finansirana od strane RFZO-a. U Domu zdravlja Subotica, od oko 7000 dece iz osnovnih i oko 5000 dece iz srednjih škola koliko je kod nas zavedeno zdravstvenih kartona, do sada je svega 351 dete započeo imunizaciju, od toga 66 dečaka i 285 devojčica. Vakcina koju naša država ima i koju dajemo deci je Gardasil 9, to je devetovalentna vakcina što znači da sadrži zaštitu od devet sojeva koji su najčešći u populaciji, od toga dva koji najučestalije izazivaju genitalne bradavice ili kondilome, a ostali koji su onkogeni ili visoko onkogeni što znači da sa velikim procentom, tokom kasnijeg života, mogu da izazovu karcinome, kako grlića materice tako i drugih delova i ženski i muški polnih organa ali i orofaringealne regije, odnosno kože i sluzokože usta, usne duplje, jezika i ždrela – izjavila je dr Ana Ibrajter, pedijatar i odgovorni lekar Školskog dispanzera i Savetovališta za decu Doma zdravlja Subotica navodeći da je data vakcina trenutno najbolja u svetu jer štiti od najviše sojeva.

Nakon vakcinacije, mogu se javiti blage nuspojave koje su, prema mišljenju dr Ibrajter uobičajene kao i kod drugih vakcina. To su blagi otok ruke u koju se vakcina daje, eventualno crvenilo, blago bol trajanja dan ili dva, glavobolja, vrtoglavica i mučnina. Kod dece koja su do 15 godina, primenjuju se dve doze, druga nakon šest meseci, dok oni koji su stariji od 15 godina dobijaju tri doze, drugu nakon dva, a treću nakon šest meseci.

U proteklom periodu vrlo često se diskutovalo o tome da li je vakcijancija protiv HPV virusa neophodna i da li je sama vakcina bezbedna.

– Imali smo dosta posećenu tribinu o ovoj temi, jako smo lepo pričali o tome uz prezentaciju. Ova vakcina nedavno je proglašena za najbezbedniju vakcinu u svetu, ima jako malo neželjenih efekata i efektivna je jer vrlo dugo ostavlja imunitet posle vakcinacije. Stvar je u tome što je ovaj virus podmukao, prilikom infekcije kod čoveka se ne stvaraju antitela, tj ima ih u jako maloj količini koja ne može da štiti od ponovne infekcije. Specifično je da se prilikom vakcinacije stvara vrlo visok titar antitela koji vrlo uspešno štiti od infekcije koja bi nastala posle vakcinacije. Prema istraživanjima, posle 14 godina, imamo objavljene radove gde i dalje stoji isti nivo antitela koji ne opada. Predviđa se da će ova vakcina biti i doživotna žaštita. U Australiji na primer, od 2006. godine vakcinišu se deca i u toj zemlji, kao i u Skandinaviji, uspešno je smanjena incidenca karcinoma grlića materice ali i drugih bolesti koje ovi virusi izazivaju. Smatra se da će se kod njih do 2035. godine potpuno iskoreniti barem karcinom grlića materice. Za to je potreban veliki obuhvat, barem 90% populacije koju posmatramo mora biti imunizovana da bi vakcinacija imala efekta. U Srbiji, od juna 2022. godine RFZO je obezbedio vakcinu i za dečake i za devojčice, i ona je besplatna. Procenat vakcinisanin nažalost jako je nizak, svega 351 dete je ušlo u proces vakcinacija. Jako je važno da se napomene i da se priča o HPV virusu baš zbog toga što virus ima katastrofalne i vrlo loše posledice kasnije u životu ako dođe do razvitka karcinoma. S druge strane, ova vakcina kojom možemo našu decu u budućnosti da zaštitimo ne znači da ne treba ići na preventivne preglede kod ginekologa ili urologa i da treba treba isključiti kontracepciju odnosno prezervativ zbog zaštite od drugih polnih bolesti. Treba pričati i sa decom i sa roditeljima o tome da samo HPV vakcina nije kraj, mi moramo i dalje da se borimo za smanjenje broja i ovih bolesti koje oni prenose, a kasnije i karcinoma koje mogu da izazovu – napominje dr Ibrajter.

U Domu zdravlja Subotica bez zakazivanja, poželjno do 17 časova mogu da dođu deca koja žele da se vakcinišu, uz prisustvo roditelja, jer se potpisuje saglasnost. Dete preko 16 godina može i samo da potpiše saglasnost. Treba napomenuti i da je Srbija na neslavnom trećem mestu u Evropi po incidenci kacinoma grlića materice i po smrtnosti od iste bolesti.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio