U subotičkoj NSZ završena informatička obuka

Filijala Subotica Nacionalne službe za zapošljavanje je svečano dodelila sertifikate polaznicima Osnovne informatičke obuke za osobe sa invaliditetom (OSI), nakon koje su se osposobili za rad na računaru, što će im omogućiti da lakše dođu do odgovarajućeg posla.

– Cilj je bio da ova lica postanu konkurentnija na tržištu rada. Sama obuka im je mnogo značila, jer je uvećala njihova znanja i veštine, a ukoliko se ukaže potreba za dodatnom, specijalističkom informatičkom obukom, mi ćemo organizovati i te obuke. Osobe upućene na ovu obuku imale su najmanje završenu srednju školu i prvi stepen invalidnosti, koji znači da su zapošljive pod osnovnim uslovima, odnosno za njih nije potrebno prilagođavanje radnog mesta. Veoma je široka paleta poslodavaca koji traže radnike upravo iz ove kategorije – objašnjava Suzana Jambor, savetnica NSZ za OSI.

Osnovna informatička obuka za osobe sa invaliditetom je u subotičkoj filijali realizovana u periodu od decembra 2023. do februara 2024. godine, a pohađalo ju je 10 nezaposlenih koji su tokom 92 školska časa savladali znanja iz oblasti osnova korišćenja računara i interneta, obrade teksta, tabelarnih kalkulacija i elektronskih prezentacija.

Tokom individualnih razgovora sa nezaposlenima, osluškujemo šta je njihova potreba i šta sigurno može da im pomogne. Zato, na primer, organizujemo i obuku za jezike, engleski i nemački, niži i viši nivo. Trenutno očekujemo objavu programa zapošljavanja kroz koje ćemo stimulisati i poslodavce da zapošljavaju osobe sa invaliditetom – dodala je Jambor.

foto:/ Nacionalna služba za zapošljavanje

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio