UG „Zelena oaza“ Subotica pokrenulo peticiju za završetak gasifikacije prigradskih naselja

Građani 12 subotičkih prigradskih mesnih zajednica pre deceniju i po privatili su da firma „Telefonija“ a.d. Beograd u njihovim naseljima izgradi gasovodnu mrežu. Od 12 prijavljenih, u devet naselja, tačnije u Bajmoku, Čantaviru, Starom i Novom Žedniku, Đurđinu, Višnjevcu, Ljutovu, Gornjem i Donjem Tavankut pre 15 godina, kompletna instalacija za sprovođene gasa u dužini od čak 350 kilometara, kao i optička mreža, postavljeni su pod zemlju, izgrađene su i dve gasne stanice, a tri naselja dobila su i upotrebnu dozvolu. Međutim odlaskom „Telefonije“ a.d. Beograd u stečaj, ceo projekat je zaboravljen, a građani pomenutih naselju ni danas nisu priključeni na gas. Tim povodom, Udruženje građana “Zelena oaza” pokrenulo je peticiju “Jedan dinar za priključak gasa” kako bi se ovaj višegodišnji problem rešio i kako bi građani prigradskih naselja dobili gas.

– Peticija se odnosi na problem nedostatka gasne infrastrukture na teritoriji Subotice. Privatna firma „Telefonija“ a.d. Beograd, pre 12 godina radila je gasifikaciju subotičke opštine ali je otišla u stečaj. Mi i dalje nemamo odgovor šta se po tom pitanju dešava, da li ta instalacija može da se stavi u funkciju. Smatramo da je bitno da se gasifikuje ceo grad, pre svega sa aspekta javnog zdravlja. Svedoci smo zagađenja vazduha gde su najveći problem individualna ložišta – poručuje Mihajlo Ždrnja, predsednik UG „Zelena oaza“ Subotica dodajući da masovna i planska gasifikacija grada može da pruži rešenja problema, pa je jedan od ciljeva peticije da gasni priključak bude besplatan.

Važno je da se lokalna samouprava uključi u rešavanje ovog problema, da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke i da se gasifikacija reši kako bismo mogli da razvijamo porodične biznise, a i rešimo pitanje grejanja čime bi se značajno popravio kvalitet vazduha – naglašava Ždrnja.

Prema njegovim rečima, peticija „Jedan dinar za priključak gasa“ trajaće u narednih mesec dana, a svi zainteresovani građani i organizacije preko svojih mesnih zajednica, ili putem Fejsbuk stranice „UG „Zelena oaza“ Subotica mogu da učestvuju i daju svoju podršku.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio