Unapređenje položaja žena u oblasti kulture

Potpredsednica Vlade Republike Srbije, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković izjavila je juče, na tradicionalnom radnom doručku „Kultura je ženskog roda”, da je solidarnost među ženama najvažnija za unapređenje njihovog položaja.

Skup, koji je održan u Etnografskom muzeju, organizovan je povodom Međunarodnog dana žena, a okupio je direktorke ustanova kulture, umetnice i predstavnice civilnog sektora u cilju razgovora o položaju žena u oblasti kulture, kao i u drugim segmentima društva.

Gojković je navela da više od 60 odsto zaposlenih u ustanovama kulture, čiji je osnivač Republika Srbija ili Pokrajina, čine žene, pri čemu je u manjim, lokalnim sredinama, taj broj i veći. Prema njenim rečima, univerzalna poruka je da je za dostizanje potpune ravnopravnosti sa muškim polom jedini odgovor solidarnost među ženama.

Ona je predočila da će, nakon završetka idejnog rešenja i projektno-tehničke dokumentacije, koja se privodi kraju, u Požarevcu započeti rekonstrukcija postojećeg objekta i dogradnja novog dela Galerije Milene Pavlović Barili. Prema njenim rečima, prošla godina je bila u znaku obeležavanja jubileja – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, velike umetnice i jedne od rodonačelnica rodne ravnopravnosti u našoj zemlji, a ova godina će biti posvećena Mileni Pavlović Barili.

Gojković je, govoreći o istorijatu rodne ravnopravnost u Srbiji, podsetila na to da 8. mart obeležavamo sećajući se demonstracija žena u Njujorku 1857, kada su radnice izašle na ulicu i tražile bolji položaj, a da je u našoj zemlji još 1842. godine knjaz Mihailo Obrenović dao dozvolu da se otvori ženska škola.

foto:/ Vlada Republike Srbije – Goran Zlatković

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio