Uskoro startuje „Subotička liga drugarstva“

Sportsko udruženje “Subotički trkači” ove godine po prvi put organizuje seriju trka „Subotička liga drugarstva“, sve u cilju dobrog druženja i češćeg boravka u prirodi. Tokom cele godine, u proleće, leto, jesen i zimu organizovaće se po jedna trka, svaka na drugoj lokaciji, u različitom okruženju i na drugačijoj podlozi. Prva, prolećna trka održaće se 24. marta, a prijave su već u toku.

„Subotička liga drugarstva“ jedinstvena je i po tome što će se odvijati u dve paralelne lige, za odrasle i za decu.

– Projekat ima za cilj da okupi naše sugrađane iz Subotice i okoline, trkače amatere, profesionalce, šetače, ljubitelje dobrog druženja i prirode. Imaćemo četiri kola godišnje, ideja da se aktivira veliki broj ljudi kako bi se izvukli iz svakodnevice i gledanja u mobilne telefone, pokrenuli i družili – istakao je Darko Đurović, predsednik Udruženja “Subotički trkači” uz napomenu da će dečja liga biti prioritet jer je cilj organizatora da se deci pruži prilika za boravkom u prirodi, takmičenjem i većom motivacijom. Iz Udruženja se nadaju i da će trka postati deo tradicije u našem gradu.

Prva trka, “Zov prirode” održaće se 24. marta u Kelebijskoj šumi. Deonica za odrasle iznosiće 8,5 km, za stariju decu od osam do 18 godina jedan kilometar, a za mališane od četiri do šest godina trasa će biti duga 300 metara. Druga trka organizovaće se 02. juna, na Gradskom hipodromu gde će se trčati “Gradska milja”, tj trka na 1600 metara, drugačija i brža etapa gde će svako imati šansu da osvoji prvo mesto. Treća trka, “Noć na jezeru” održaće se 05. oktobra na Paliću, i baš kao što ime kaže, trčaće se noću dok će za decu biti organizovana u sumrak.

– Ideja je da se trči po asfaltiranom delu Palića zbog mnogo amatera i zbog toga što će se trčati noću, sigurnije je. Četvrta trka održaće se 22. decembra, trka se zove “Čudesna šuma” i trčaće se u šumi, na Makovoj sedmici. Nadamo se i želja nam je da deca kroz ovu ligu dobiju priliku da se upoznaju sa bogatstvom sporta, lepotom takmičenja i da steknu uvid u sve vrednosti i benefite koje sport pruža, glavni od njih je boravak na otvorenom. Pozvao bih i što više volontera da dođu i uključe se jer je u pitanju porodični događaj gde će nam trebati mala pomoć, pre svega oko obezbeđivanja trasa i usmeravanja trkača, njihova podrška će nam značiti – dodao je Đurović.

Prema njegovim rečima, svaka trka sadržaće i okrepne stanice. Prijave su moguće putem linka na Fejsbuk profilu “Subotička liga drugarstva”, učešće za decu do 18 godina je besplatno, dok odrasli plaćaju kotizaciju koja je povoljna. Za sve učesnike trka obezbeđene su medalje, propratne nagrade za prvoplasirane, bogat program i velika tombola.

– Proglašavaćmo pobednike posle svakog kola, a pošto je u pitanju liga, takmičari će skupljati poene pa ćemo na kraju godine imati proglašenja u apsolutnom plasmanu za pojedinačno prvo, drugo i treće mesto u muškoj i ženskoj kategoriji, tako će biti i kod dece, a proglasiće se i najbolje grupe. Za sada imamo već 150 takmičara, cilj nam je masovno okupljanje i druženje, da zadržimo ljude posle trka da se družimo, da razmenjujemo iskustva, da se upoznajemo, zato se i zovemo “Subotička liga drugarstva” jer želimo da stimulišemo decu da se bave sportom, da stvaraju prijateljstva i proširuju ih – zaključio je Darko Đurović, predsednik Udruženja “Subotički trkači”.

“Subotičku ligu drugarstva” podržali su Grad Subotica, Turistička organizacija Grada Subotice, Sportski saveza Grada Subotice i brojni drugi drugari.

foto:Fejsbuk/Subotičla liga drugarstva

LovaLova portal – lična arhiva

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio