Većina lokalnih samouprava prekoračila rok za raspisivanje medijskih konkursa

Prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, svi gradovi i opštine u Srbiji do 1. marta bili su dužni da raspišu konkurs za sufinansiranje medijskih projekata. Međutim, to je za sada učinila svega 61 jedinica lokalne samouprave, što znači da 106 jedinica lokalne samouprave trenutno krši Zakon.

Prema istom Zakonu, konkurse su do 1. marta, osim lokalnih samouprava, morali da raspišu i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Pokrajinski sekretarijat AP Vojvodina za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Pokrajinski sekretarijat je konkurs za sufinansiranje medijskih projekata raspisao 28. februara, dok je Ministarstvo to učinilo dan kasnije, 29. februara.

Iako prethodni Zakon o javnom informisanju i medijima nije propisivao rok za raspisivanje konkursa u tekućoj godini, radna grupa koja je učestvovala u izradi aktuelnog Zakona, odredila je za prvi rok 31. januar, ali je isti, nakon sugestije ministra informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, produžen do najkasnije 1. marta.

Kako se navodi na sajtu Udruženja novinara Srbije, Zakon takođe propisuje i da će organ koji u predviđenom roku ne raspiše konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog inforisanja biti kažnjen novčanom kaznom od 50 do 150 hiljada dinara.

foto:/freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio