Velika akcija doniranja krvi u Crvenom Krstu u subotu

Crveni Krst Subotica u subotu, 16. marta organizuje prvu u nizu od četiri velike akcije dobrovoljnog davalaštva krvi pod nazivom „Pokloni život“. Akcija se realizuje od 8 do 11 časova, u prostorijama gradske organizacije, uz podršku Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Subotica. Akciji se preventivnim zdravstvenim pregledima pridružuju se Dom zdravlja Subotica, Zavod za javno zdravlje Subotica, kao i donatori, Udruženje pčelara „Pčela“ koje će donirati med za medene obroke i “Don Don Fidelinka” koji će obezbediti peciva.

Pozivamo sve sugrađane koji imaju između 18 i 65 godina starosti, ako se osećaju zdravi, da se priključe akciji. U Crveni Krst treba da dođemo uzevši pre toga lagani obrok, naspavani i odmorni. Ukoliko smo uzimali lekove poput brufena, paracetamola ili neki drugi iz te grupe lekova, možemo slobodno dati krv, samo je potrebno da to i naglasimo lekarima. Ako je davalac imao neku virozu ili bakterijsku infekciju treba da sačeka 21 dan – poručila je Nevena Lukić, stručni saradnik za dobrovoljno davalaštvo krvi, brigu o starima i psihosocijalnu podršku Crvenog Krsta Subotica, uz dodatak da operacija, tetovaža obrva ili vađenje zuba takođe mogu biti razlog odbijanja davaoca od strane lekara, ukoliko nije prošlo šest meseci.

Lukić sugeriše da se na akcije dobrovoljnog davalaštva dolazi porodično, sa decom, kako bi se i najmlađi uverili da je krv zdravo donirati, jer na taj način pokazujemo da vodimo računa o sebi, a ujedno spasavamo i do tri ljudska života.

Na svim akcijama Crvenog Krsta Subotica i dalje je aktuelnan i akcija registrovanja u Nacionalnoj bazi matičnih ćelija.

Apelovala bih na sve grašane od 18 do 45 godina da dođu i prijave se jer su matične ćelije veoma potrebne ljudima koji boluju od leukemije ili bolesti krvi i koji se nalaze u remisiji. Putem separatora, matične ćelije se odvajaju, donoru su za mesec dana one ponovo obnovljene, a nekome kome su neophodne, spasile su život. Ja lično sam registrovana i biću ponosna ako me jednoga dana pozovu jer neko zbog tih matičnih ćelija može da nastavi da živi – naglašava Lukić uz objašnjenje da je baza podataka o matičnim ćelijama sačinjena na nivou Srbije, ali je i deo svetskog registra. Dovoljno velikom bazom podataka o donorima matičnih ćelija pacijentu omogućavamo da se leči u našoj zemlji gde je procedura značajno povoljnija.

foto:/ arhiva LovaLova portala

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio