Danas književno veče na Nedelji pravoslavlja u SKC “Sveti Sava”

Srpski kulturni centar “Sveti Sava”, Zadužbina Dušana Radića ove nedelje organizuje “Nedelju pravoslavlja” koja će trajati od ponedeljka, 22., do nedelje 28. aprila. Danas, 23. aprila, u 19 časova na književnoj večeri, knjigom “Poetički izazovi i drugi ogledi“ biće predstavljeno stvaralaštvo dr Marka Nedića i njegovo viđenje književnosti našeg vremena. Gosti književne večeri biće Mileta Aćimović Ivkov – pesnik i književni kritičar, prof. dr Petar Pjanović, Sanja Perić i autor Marko Nedić.

Marko Nedić, književni kritičar, istoričar književnosti, prozni pisac i esejista rođen je 1943. godine u Gajtanu, opština Medveđa, u Srbiji. Gimnaziju je završio u Vrbasu, a Filološki fakultet u Beogradu, na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Magistrirao je na Filološkom fakultetu s radom “Proza Rastka Petrovića“, doktorirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu s radom “Poetički osnovi proze Miroslava Josića Višnjića“. Član je Upravnog odbora Matice srpske u Novom Sadu, UO “Udruženja književnika Srbije” i UO Zadužbine Miloša Crnjanskog, takođe je član Odbora za književnost Zadužbine Ilije M. Kolarca, programskog saveta književne manifestacije “Savremena srpska proza” u Trsteniku i Programskog saveta Zadužbine „Dositej Obradović“ u Beogradu. Sekretar je Odbora za književnost i jezik Matice srpske i predsednik Saveta Filozofsko-književne škole u Kruševcu. Član je Uređivačkog odbora antologijske edicije “Deset vekova srpske književnosti” koju priprema i objavljuje izdavački centar Matice srpske. Bio je član redakcije časopisa “Savremenik”, “Književnost” i “Relations”.

Za književni rad, za prozu, dobio je Nagradu lista “Mladost” i nagradu časopisa “Književnost”, a za kritiku i esejistiku nagrade “Isidora Sekulić“ i “Milan Bogdanović“.

Svi programi u sklopu “Nedelje pravoslavlja” počinju u 19 časova, a postavku izložbe posetioci će moći da pogledaju od 22. aprila do 25. maja, svakim radnim danom od 10 do 14 časova. Sve programe zaintersovani će moći da pogledaju i na yutube kanalu Srpskog kulturnog centra “Sveti Sava”.

foto:/ SKC Sveti Sava

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio