Indeks potrošačkih cena, povećanja i smanjenja

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku cene proizvoda i usluga lične potrošnje u martu tekuće godine, u odnosu na februar, u proseku su više za 0,3%. Potrošačke cene iz marta, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 5,0%, dok su u poređenju sa decembrom 2023. godine u proseku povećane za 1,1%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u odnosu na prethodni mesec, rast cena u martu zabeležen je u grupama komunikacije (2,9%), restorani i hoteli (0,6%), zdravlje (0,5%), alkoholna pića i duvan i oprema za stan i tekuće održavanje (za po 0,3%), transport (0,2%) i u grupama stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva i obrazovanje (za po 0,1%). Pad cena zabeležen je u grupi rekreacija i kultura (-0,7%).

Cene proizvođača poljoprivrednih proizvoda u februaru tekuće godine, u odnosu na isti februar prošle godine smanjene su za 18%, odnosno za 1,9% u odnosu na januar 2024. godine. Najveći pad cena zabeležen je u grupama žito i stočni proizvodi.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio