Izveštaj sa 45. sednice Skupštine Grada Subotica

U Velikoj većnici Gradske kuće danas, 4. aprila održana je 45. redovna sednica Skupštine Grada Subotica. Gradski odbornici usvojili su svih 13 tačaka dnevnog reda, a najviše polemike povelo se oko donošenja Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage do 160 MW u katastarskoj opštini Donji Grad, kao i oko usvajanja Srednjoročnog plana razvoja Grada Subotice za period od 2024. do 2026. godine.

Kako je na sednici rečeno, u opštini Donji grad, tačnije u selima Šebešić i Mala Bosna planira se izgradnja solarne elektrane maksimalne snage do 160 megavata. Prema predviđenom planu, elektrana će se prostirati na 164 hektara, a u obrazloženju skupštinske odluke stoji da je predviđena mogućnost izgradnje više nezavisnih solarnih elektrana sa deponovanjem električne energije na njivama druge klase kao i na zemljištu van građevinskog područja grada. Projekat planira da realizuje preduzeće „Elektron enerdži alfa“ iz Subotice.

Izgradnja solarnih elektrana je vrlo bitna za našu zemlju, ne samo za Suboticu. Solarne elektrane sa jedne strane daju benefite korisnicima direktno, ali sa druge, najviše energetskom sistemu Srbije. Obnovljivi izvori se moraju graditi u celoj zemlji. Solarne elektrane su veoma efikasne i zbog aktuelnih klimatskih promena. Radi se strateški uticaj na životnu sredinu, a kod izrade projekta radiće se i analiza uticaja na životnu sredinu, to je zakonska procedura – naglasio je zamenik gradonačelnika, Imre Kern.

Drugačije viđenje imala je opozicija, pre svega zbog izgradnje solarnih elektrana na zemljištu koje može biti pogodno i za zemljoradnju.

Ponovo imamo jedan vrlo loš predlog da se elektrane grade na poljoprivrednom zemljištu druge klase, koje je vrlo visokog kvaliteta pogodno za gajenje poljoprivrednih kultura. Subotica raspolaže sa oko 3000 hektara, što utrina, što crnog peska, koje se ne obrađuju i izdaju u zakup i to je odlično mesto za građenje solarne elektrane. Već smo potrošili dosta obradivog zemljišta u Malom Bajmoku za izgradnju industrijskog parka i izgleda da ćemo ponovo načiniti takvu grešku. Kod solarnih elektrana zakonom nije predviđeno da se uradi izrada studije o zaštiti životne sredine, a znamo da solarni paneli sadrže otrovan hemijski element kadijum koji, ako uđe u zemlju zagađuje i zemlju i vodu – reči su Miroslava Milojevića, šefa odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu.

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su i Srednjoročni plan razvoja Grada Subotice za period od 2024. do 2026. godine.

Pristup Srednjoročnom planu je takav da planiramo one investicije i razvojne programe koji su definisani budžetom za ovu godinu i srednjoročnim budžetom za naredne dve godine. Lično mislim da će svi građani osetiti razvoj koji je pred nama, očekujemo ogromne investicije u kanalizacinu mrežu i vodovodni sistem jer početkom avgusta ističe poslednja rata otplate kredita, čime će se godišnje otvoriti pozamašna suma za razvoj mreže, s obzirom da razvoj mreže pokriva “Čista Srbija” – istakao je zamenik gradonačelnika, Imre Kern dodajući da tačan datum početka radova u okviru projekta “Čista Srbija” još uvek nije poznat, ali da će uskoro biti izdata građevinska dozvola.

Danas je usvojen Srednjoročni plana razvoja grada Subotice, naš utisak je da se nije radilo o ozbiljnom planiranju, multidisciplinarno i timski, bez obzira što je koordinaciono telo bilo formirano, nego da se radi o “copy-paste” dokumentu koji je zakonska obaveza, posao je otaljan i donet je plan koji je trebao biti mnogo ozbiljnije rađen, da se predstavljen javnosti Subotice, da imamo izveštaj šta je u prethodnom periodu rađeno, mi to ovde ne vidimo – poručio je Miroslav Milojević ispred opozicije.

Nakon usvajanja svi 13 tačaka Dnevnog reda, a prilikom postavljanja odborničkih pitanja, odbornik političke stranke nacionalne manjine Saveza Bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić podneo je ostavku na mandat odbornika u gradskoj skupštini.

Apsolutno podržavam vlast, podržavam predsednika Skupštine i sve ljude koji čine tim oko njega jer smatram da odlično obavlja svoj posao, podržavam gradonačelnika, podržavam sve odbornike Saveza vojvođanskih Mađara koji su deo vlasti, podržavam i odbornike Srpske napredne stranke koji činite vlast, ali ne sve odbornike jer postoji osoba koja je deo Srpske napredne stranke, koja čini dela i nema više potrebe da ona nagovara druge odbornike, jednostavniji je i kulturniji način da podnesem ostavku na mesto odbornika – istakao je Bajić za skupštinskom govornicom i precizirao da se sve što je rekao odnosi na odbornika Veljka Vojnića, šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada Subotica.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio