Krijumčare se i antikviteti

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao autobus koji je saobraćao iz Francuske ka Bugarskoj. Tokom kontrole na skeneru za ručni prtljag u nekoliko torbi, za koje se ispostavilo da pripadaju istom putniku, uočene su nepravilnosti. Usledio je detaljan pregled kojim je potvrđeno da se, pored nešto malo garedrobe, u torbama nalaze starinski čajnici, uljane lampe, čaše, šolje i različit escajg, sa žigom koji sugeriše da je reč o srebru. Pored toga u prtljagu se našlo nekoliko starih bodeža u koricama raznih oblika, zidni, stoni, džepni i ručni satovi, upaljači, kao i nekoliko kesica sa ukupno 27 komada različitog zlatnog nakita.

Kako je reč o specifičnoj robi, njena vrednost i starost će biti poznate tek nakon stručne ekspertize. Sva otkrivena roba je zadržana do okončanja postupka pokrenutog pred nadležnim sudom.

foto:/ Uprava carina

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio