Niz aktivnosti povodom 7. aprila – Svetskog dana zdravlja

Svetski dan zdravlja svake godine se obeležava 7. aprila kao jedan od najznačajnijih datuma iz kalendara javnog zdravlja, a ovogodišnji slogan kampanje glasi “Moje zdravlje, moje pravo”. Tim povodom, u našem gradu, Centar za promociju zdravlja Subotica i Crveni krst Subotice organizuju niz aktivnosti. Jedna od najvažnijih biće tradicionalno takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom “Šta znaš o zdravlju”.

Zdravlje predstavlja osnovno pravo svakog čoveka priznato u Ustavu Svetske zdravstvene organizacije, u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i mnogim međunarodnim i regionalnim sporazumima o ljudskim pravima. Sve države članice SZO-a su ratifikovale najmanje jedan ugovor koji priznaje pravo na najviši mogući standard fizičkog i mentalnog zdravlja. Pravo na zdravlje obuhvata četiri bitna, međusobno povezana elementa: raspoloživost, pristupačnost, prihvatljivost i kvalitet. Vreme i kontinuirano ulaganje u resurse su važni da bi se dostigao najviši mogući standard fizičkog i mentalnog zdravlja za sve i svugde u svetu. Brinite o svome zdravlju svaki dan i ulažite u njega jer je to vaš najvažniji resurs – poručila je dr Mirjana Dakić ispred Centra za promociju zdravlja Subotica.

Aktivnosti povodom Svetskog dana zdravlja u našem gradu počinju u petak, 5. aprila kada će se u vremenu od 9 do 12 časova, u prostorijama Crvenog krsta Subotica održati kviz takmičenje „Šta znaš o zdravlju, šta znaš o Crvenom krstu?“, za ekipe učenika subotičkih osnovnih i srednjih škola.

Najuspešnije ekipe u kategoriji osnovnih i srednjih škola predstavljaće Suboticu na Pokrajinskom takmičenju u organizaciji Crvenog krsta Vojvodine, koje će biti održano u Novom Sadu 11. aprila. Takođe u petak, od 13 časova, u našim prostorijama, održaće se edukativna radionica „Moje zdravlje, moje pravo“ za učesnike kviz takmičenja. Radionicu će voditi dr Mirjana Dakić, lekar Zavoda za javno zdravlje Subotica – izjavio je Zoran Milovanović, stručni saradnik za zdravstveno preventivnu delatnost Crvenog krsta Subotica, dodajući da se aktivnosti nastavljaju i sutradan, u subotu, 6. aprila kada če se u vremenu od 8 do 11 časova u TC „Univereksport“ na adresi Segedinski put br. 80 i na adresi Trg Cara Jovana Nenada br. 2-4, održati “Bazar zdravlja” za sve zainteresovane sugrađane.

Prema njegovim rečima, svi zainteresovani građani moći će da provere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, odrediti BMI i kompoziciju tela, dobiti savete lekara o svome zdravlju, a pušači i savete na koji način da prestanu da puše.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio