Održan prvi ovogodišnji Sajam zapošljavanja u Subotici

Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Subotica organizovala je danas, 12. aprila prvi ovogodišnji Sajam zapošljavanja. Na sajmu je učešće uzelo 27 poslodavaca koji su izneli ponude za oko 400 radnih mesta. Prema podacima Nacionalne sužbe za zapošljavanje Subotica, severno-bački trenutno ima 6200 nezaposlenih lica, od toga u Filijali Subotica registrovano je oko 3300, u Malom Iđošu i Bačkoj Topoli po oko 1400 lica, a mnogi od njih priliku da pronađu novo radno mesto potrazili su upravo na današnjem Sajmu.

Ono što je iskazano kao potrebe su operateri u proizvodnji, vozači, bravari, električari, zatim trgovci, administrativni radnici, prisutne su i mašinska i elektrostruka kako u srednjem tako i u visokom obrazovanju, radnici u call-centru. Dolaskom letnje sezone traženi su i ugostitelji, građevinski radnici, konobari, kuvari, barmeni, a prisutna su i osiguravajuća društva gde su traženi agenti osiguranja tako da smo imali širok spektar obrazovnih profila – izjavila je Verica Vujadinović, v.d. direktora subotičke Filijale NSZ-a dodajući da ovogodišnji sajam izdvaja i poseta maturanata mašinske, hemijske, ekonomske i politehničke srednje škole koji su bili u prilici da vide kako se u realnom okruženju traži zaposlenje. Iskustvo je bilo posebno značajno za one đake koji svoje školovanje neće nastaviti na studijama.

Na Sajmu su bili suprisutni i savetnici koji su pomagali u sastavljanju radne biografije kao i edukativni centar iz Novog Sada koji se bavi obukom nezaposlenih lica čime ista uvećavaju svoja znanja i veštine, i prilagođavaju se potrebama poslodavaca.

Laslo Varga ispred firme “Varga vodovod i grejanje” jedan je od učesnika ovogodišnjeg sajma.

Imali smo ponudu za šest radnih mesta, dva električara, dva montera solarnih sistema i dva montera klima uređaja. Prvi put smo na sajmu, šest meseci smo na tržištu, a naš utisak je da je veoma teško naći kvalitetnu radnu snagu sa voljom za rad – poručio je Varga.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio