Održana prva radionica Web detektivi

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Subotice organizovalo je juče, 22. aprila u Osnovnij školi „Matko Vuković“ radionicu za decu „Web detektivi“ . Radionica je posvećena bezbednosti dece na internetu i prema rečima Igora Jurića, direktora Centra za nestalu i zlostavljanu decu, pilot program će ove godine biti sproveden u svim osnovnim školama Subotice i širom Vojvodine, dok će se naredne godine realizovati i u ostalim osnovnim školama Srbije.

Nama je ideja da deci priđemo na njima vrlo pristupačan način, sve stare forme kroz koje smo mi prolazili kao deca su zastarele za njih, oni žive drugim, bržim životom i mi se tome moramo prilagođavati. Konstantno, svakih šest meseci menjamo naše radionice, njihov izgled i konceprt, snimamo nove fimmove sa aktuelnim temama da bi deca lakše shvatila ds internet jeste dobar, nikada ne govorimo da je štetan, ali da je zaista nebezbedan ukoliko ga loše koristimo. Mislim da imamo uspeha u tome – rekao je Jurić naglašavajući da su radionice namenjene deci petih i šestih razreda osnovnih škola sa ciljem da mališani nauče da prepoznaju šetatan sadržaj, da ga detektuju i da ga prijave.

Sve prijave pregledaju analitičari Centra za nestalu i zlostavljanu decu, a u skladu sa nivoom nasilja, u proces mogu biti uključeni i policija i tužilaštvo. Prema rečima Jurića, na taj način problem se rešava u samom startu, jer govor mržnje često od male kapi može da napravi buru.

U prethodne tri godine, fokus rada Centra je bio na roditeljima ali rezultati nisu bili zadovoljavajući, roditelji ga nisu dovoljno ozbiljno shvatili.

Ne želimo da čekamo, naredne dve godine ćemo raditi sa decom. Želimo da deca koja danas shvate šta je opasnost na internetu i kako internet bezbedno koristiti, to prenesu na svoje okruženje, a kasnije i na svoju decu. Ceo projekat je podržan od strane ministarstva telekomunikacija Srbije i UNDP-a – naglasio je Jurić.

Koordinacioni telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama Grada Subotice je u okviru svojih plan aktivnosti organizovalo radionice „Web detektivi“ na kojima će deca naučiti o zaštiti na internetu. Za škole je značajno da deca prođu ove radionice i nadograde preventivna znanja i mere njihove zaštite na internetu. Bitno nam je da razvojamo poverenje kod učenika, da naši stručni saradnici budu osobe kojima će se deca obratiti u slučaju da se problem pojavi – smatra Mirjana Stevanović, direktorica OŠ „Matko Vuković“ iz Subotice.

foto:/ Lova Lova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio