Papagaj zadržan na graničnom prelazu

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš 26. aprila, u saradnji sa policijom, zadržali zaštićenog Belotrbušnog papagaja, koga je jedan putnik pokušao da prenese preko granice bez neophodne CITES dozvole.

Slučaj je otkriven kada je na red za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao automobil stranih registarskih oznaka, čiji je vozač i jedini putnik rekao da nema ništa za prijavljivanje i da sa sobom nosi samo lični prtljag. Međutim, tokom kontrole koja je usledila, na suvozačkom sedištu pronađen je kavez prekriven crvenim platnom, u kojem se nalazio papagaj “White-bellied parrot“. Iz kancelarije za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine potvrđeno je da se radi o zaštićenoj vrsti afričkog papagaja, za čiji je prekogranični promet potrebna CITES dozvola koju putnik nije posedovao. Ptica je odmah predata Graničnoj veterinarskoj inspekciji koja će je zbrinuti u ZOO vrt Palić, dok je putnik u daljoj nadležnosti policije i tužilaštva.

Podsećamo da je za prekogranični promet i tranzit egzotičnih kućnih ljubimaca koji spadaju u zaštićene životinjske vrste, pored uobičajene dokumentacije, potrebno posedovati i posebnu dozvolu, o čemu se detaljnije informacije nalaze na sajtu Uprave carina u odeljku “Kućni ljubimci“ – poručuju iz Uprave carina.

foto:/ Uprava carina

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio