Poziv mladim muzičarima da se prijave na nacionalni konkurs SERBIA CREATES

Platforma „Srbija stvara muziku” Vlade Srbije poziva mlade muzičare, autorske bendove i izvođače iz Srbije da se prijave na drugi po redy nacionalni konkurs SERBIA CREATES: The Spotlight i osiguraju nastup na najpoznatijim regionalnim muzičkim festivalima u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Nakon velikog uspeha prošlogodišnjih pobednika konkursa, koji su se predstavili publici širom regiona i Evrope na 22 festivala i 55 nastupa u šest zemalja, ove godine kapaciteti su prošireni. Obezbeđeno je više od 120 nastupa na više od 50 muzičkih festivala u čak devet država regiona. Bendovi, disk džokeji i svi muzičari (pop, rok, hip hop, rep, trep i popularna urbana muzika) mogu da se prijave najkasnije do 1. maja, putem onlajn formulara na sajtu serbiacreates.rs.

I ove godine selekcija budućih muzičkih zvezda prepuštena je eminentnom žiriju koji čine priznati akteri muzičke industrije, među kojima su: Buč Kesidi (bend), Ida Prester (muzičarka), Katarina Epštajn (muzička urednica Radio Beograd 1), Bege Fank (reper), Cobi (producent i muzičar), Alek Bošković („Belive“, distribucija muzike), Pavle Eftimovski („Glitch records“, „Runda Balkan“) i Maša Pavković (menadžerka i PR).

Oni će predstaviti finalnu selekciju od najviše četiri kandidata za svaki žanr, najkasnije do 20. maja, a pravo odabira muzičara koji će nastupiti na festivalima u periodu do marta 2025. godine zadržavaju programske selekcije festivala.

Platforma „Srbija stvara muziku”, kao deo nacionalne platforme „Srbija stvara” Vlade Srbije, realizuje konkurs u saradnji sa akterima celokupne muzičke scene koji prepoznaju važnost podrške i ulaganja u mlade talente.

Pored ogromne podrške koju ovaj jedinstveni projekat, drugu godinu zaredom, pruža mladim i talentovanim muzičarima, koji se u današnje vreme teško probijaju do svog „spotlajta”, dajemo i ogromnu podršku razvoju celokupne domaće scene i muzičkom stvaralaštvu, kao jednoj od najvažnijih grana kreativnih industrija – rekla je Zorica Tepić ispred platforme „Srbija stvara muziku”.

Prema njenim rečima, svakako dugoročni cilj konkursa je i pronalazak i razvoj novih mladih imena domaće scene koji će se u saradnji sa platformom „Srbija stvara muziku” i partnerima u narednim godinama Srbiju predstaviti i na međunarodnom tržištu.

Neki od festivala koji su do sada obezbedili „slotove” za nastupe mladih izvođača i priliku da se predstave regionalnoj i internacionalnoj publici za 2024. godinu su u Srbiji:

”EXIT”, ”Arsenal fest”, ”Lovefest”, ”Nišville”, ”Music Week”, ”Belgrade Beer Fest”, ”Energija festival”, ”Uzlet”, ”Arlemm”, ”Roll & Blues”, ”Kaleidoskop kulture”, ”Zastave budućnosti”, ”Beogradski Jazz festival”, ”Novosadski Jazz festival”, ”MMF”, ”Summer3p”,” Doček”, ”SKC Kragujevac”, ”SKC Novi Sad”, ”Runda Digital Day”,

u Hrvatskoj: ”Sea Star festival”, ”Kula Kula”, ”Forestland”, ”Ship Showcase & Festival”,

u Bosni i Hercegovin: ”Freshwave”, ”Piknik”, ”Dzumbus festival”, ”From Hertz With Love”, ”Output”, ”JazFest”, ”Evergreen Fest”,

u Crnoj Gori: ”Higher Sense”, ”Bedem Fest”, ”Rockstrikcija”, ”Rubix”, ”GetLost”,

u Severnoj Makedoniji: ”PIN”, ”Taksirat”, ”D festival”,

u Sloveniji: ”Ment”, ”Lent”, ”Jazzinity”,

u Bugarskoj: ”SoAlive Showcase & Festival”, ”Spike Showcase & Festival”, ”Sofia Live Festival”, ”A to Z Jazz Festival”,

u Rumuniji: ”ARTmania”, ”Jazz in the Park”, ”Posada festival”, ”Astra Rock”, i

u Mađarskoj: ”Campus festival”.

Realizaciju konkursa podržao je evropski projekat LIVEMX (founded by Music Moves Europe), koji ima za cilj da pomogne i podrži muzičku industriju na evropskom nivou.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio