Pristigao nalaz sa obdukcije ptica stradalih u blizini Kikinde

U ataru sela Nakovo, u opštini Kikinda, početkom marta dogodio se nezapamćeni pomor zaštićenih vrsta ptica Evrope. Pčelari su prvi otkrili i telefonima usnimili oranice i drveća koja su bile prekrivene leševima čavki i gačaca. Krajem prošle nedelje, u Osnovno javno tužilaštvo u Kikindi pristigao je nalaz obdukcije ovog velikog pomora.

Čavke se ubrajaju u strogo zaštićene ptice na ovim prostorima dok je za gačce na snazi lovostaj sve dok traje njihovo gnežđenje. Iz tog razloga, lov je isključen kao razlog uginuća oko 800 jedinki koliko je prikupljeno sa okolnih njiva u blizini Kikinde. Brojni stručnjaci upozoravali su da bi preterana upotreba pesticida na njivama Vojvodine mogla biti krivac, a prema najskorijim saznanjima, kikindsko tužilaštvo potvrdilo je da im je dostavljen nalaz obdukcije koji je radio Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu. Prema rečima Željka Mirkova, portparola Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi, rezultati obdukcije nalaze se kod postupajućeg tužioca koji se upoznaje sa obimnim materijalom, a o konačnim rezultatima obdukcije javnost će biti obaveštena putem sajta tužilaštva.

Pomor čavki i gačaca koji se dogodio početkom proleća, najveći je pomor ptica u ovom delu Evrope, a zabrinjava i činjenica da su lovci u narednim danima pronašli i uginulih 14 srndaća. Rezultati obdukcije pokazaće da li su pesticidi bili zaslužni za stradanje divljih ptica i životinja.

foto:/ Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – Stefan Prekajski

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio