Program prvomajskog uranka na Paliću

Prvomajski uranak predstavlja jednu od najvećih manifestacija koja se na Paliću održava povodom proslave Dana rada, tradicionalnog je karaktera i ove godine se organizuje po 39. put, tokom 1. i 2. maja. Prvomajski uranak već po navici otvara letnju sezonu na Paliću. U prošloj godini, ovo popularnu turističku destinaciju je tokom prvomajskih praznika posetilo 80.000 posetilaca, a organizatori očekuju da će isti broj gostiju, sugrađana i turista iz regiona, i ove godine odlučiti da prvomajske praznike provede na najpoznatijem subotičkom izletištu. Odlukom Ggradske uprave, zbog Velikog petka i Vaskrsa, ovogodišnji prvomajski uranak trajaće dva dana.  

Pripremili smo dosta sadržaja, bogat program za sve posetioce, i ove godine će zaista vredeti posetiti Palić i tamo provesti prvomajske praznike – izjavila je Hargita Erči, član Gradskog veća zadužena za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje uz dodatak da su organizatori ove godine pripremili mnogo kulturnih, zabavnih sadržaja, gastronomske ponude i naravno, luna park za sve avanturiste.

Prvomajski uranak na Paliću ove godine organizovali smo iz dva dela, najveća atrakcija biće luna park koji će biti postavljena na 10.000 kvadratnih metara, što ga čini najvećim u Srbiji. Biće postavljeno 27 objekata za zabavu dece ali i ljubitelja adrenalina. Na vašarskom delu, tokom prvomajskih praznika biće prisutno 115 izlagača, a gosti će moći da uživaju u raznim rukotvorinama i ukusima našeg podneblja. Manifestaciju prati bogat kulturno, zabavno, sportski program u okviru kojeg će se po 47. put održati i “Trimbi” – kaže Valerija Denč, direktor JKP “Park Palić” dodajući da za sve ljubitelje sportova na vodi, Jedriličarski klub “Palić“ organizuje tradicionalnu 78. Prvomajsku regatu u jedrenju Palićkim jezerom.

Tokom oba dana obezbeđeno je i dežurstvo policije, vatrogasne jedinice i hitne pomoći koji će biti pozicionirani na parkingu kod restorana “Mala gostiona.” Za vreme dežurstva na istoj lokaciji biće organizovana i promocija vatrogasno spasilačkih službi kao i prezentacija rada policije i upoznavanje sa policijskom profesijom uz razne animacije za posetioce.

Zbog povećanog saobraćaja i ove godine će se kontolisati ulazak u centar Palića kroz tri ulice, Jožefa Hegediša, Splitska Aleja i Olge Penavin.

Biće postavljene barikade, a svi ljudi koji žive u ovim ulicama mogu preuzeti svoje propusnice u našoj direkciji, svakog dana od 8 do 14 časova – napominje Denč i dodaje da će, kao i svake godine, posetioci bez propusnica moći da parkiraju svoje automobile na parkingu iza hotela “Prezident” i parkingu u Riječkoj ulici, po cenama od 200 dinara po danu za putnička vozila, 300 dinara za kombi vozila i 500 dinara za autobuse i kamione. Radno vreme parkinga je od 8:00 do 20 časova.

Omiljena oaza za uživanje, razonodu i druženje sa prirodom svakako je i palićki ZOO vrt koji je i ove godine organizovao širok spektar zanimljivih dešavanja.

Želim da pozovem sve građane da i ovog Prvog maja, pri poseti Paliću, posete i naš ZOO vrt. Kapije su za posetioce otvorene od 8:00 časova ujutru do 20:00 časova kako bi izbegli gužve. Ove godine spremili smo i poseban prvomajski program i nekoliko izložbi. Svi programi počinju u 9 jutru, a završavaju se u 19 časova – ističe Sonja Mandić, direktorica ZOO vrta Palić.

Prvog i drugog maja, u kongresnoj sali pored volijere za afričke lavove, posetioci mogu da posete izložbu slika i radova slamarki. Umetnica Maša Krnjajić će pored ostrva sa majmunima izložiti neke od svojih radova, a svi posetioci će u toku otvorenog časa slikanja moći da prisustvuju stvaranju umetničkog dela.

Najzanimljivije je da će u amfiteatru ZOO vrta biti organizovana izložba sitnih egzotičnih životinja u terarijuma.

Zbog velikog broja životinja na reonu teraristike, posetioci će ove godine moći da vide izložbu životinja koje nisu deo svakodnevne postavke i ovo je prava prilika da uživaju u njihovoj lepoti. Prikazaćemo tarantule, škorpije, afričke ježeve, bebe afričkih kornjača i bebe zmija. Osim uobičajnih programa javnog hranjenja životinja po rasporedu koji je objavljen na kraju teksta, a koji će se nalaziti i na blagajni i internet stranici ZOO vrta, kada se rade hranjenja mrkih medveda, ara papagaja, lemura, majmuna, kamila i merkata, ove godine će i posetioci sami moći kuptiti hranu koja je namenjena za hranjenje životinja. Štand će biti postavljen kod pećine mrkog medveda, u kartonskim kesicama biće pripremljene šargarepe i jabuke za biljojede, odnosno mešavina semenja za ptice, a na svakom pakovanju biće navedeno koje životinje mogu da se hrane – rekla je Mandić.

ZOO vrt na Paliću pripremio je zanimljiv program za decu i povodom proslave Vaskrsa.

Od petka 3. do ponedejka 6. aprila održaće se nekoliko radionica. Sva četiri dana praznika trajaće radionica “Pozdrav iz ZOO vrta” kad deca mogu da boje razglednice i pišu poruke koje će moći i da pošalju jer uz razglednicu dobijaju i poštanske markice. U nedelju se organizuje i radionica izrade ukrasa od stiropora gde će da se farbaju jaja dekupaž tehnikom, a na dečjem igralištu na svakih sat vremena mališani moći da maze zečeve i slikaju se sa njima.

Zoološki vrt na Paliću je prošle godine imao preko 20.000 gostiju, na sam Prvi maj između 10 i 11.000. Oko 2,5 km uređenih staza i ove godine čeka posetioce koji žele da se odmore, obiđu volijere i uzivaju u životinja. Takođe je za posetioce otvoren i Avantura park u kojem rade instruktori sa planinarskim licencama pa će tako i odrasli i deca moći koristiti programe parka.

Program javnog hranjenja životinja ZOO vrta Palić

  • 10:00 časova – mrki medved
  • 11:00 časova – are papagaji
  • 12:00 časova – lemuri (kod pasarele)
  • 13:00 časova – majmuni (po ostrvima)
  • 14:00 časova – kamile
  • 15:00 časova – životinje u EKO centru
  • 16:00 časova – merkati

Programi ZOO vrta za 1. maj i Vaskrs

Zoo Palić otvoren je za posetioce 1. i 2. maja, a radno vreme je od 8h do 20h.
  • Prvomajski program trajaće po sledećoj satnici:
  • Izložba slika subotičkih slikara u EAR kongresnoj sali od 9h do 19h.
  • Izložba umetnice Maše Krnjajić, 2. maj od 10 do 18h.
  • Izložba slamarskih radova i prikaz rada sa slamom u IPA učionici od 9h do 19h.
  • Izložba sitnih egzotičnih životinja u terarijumima iz zbirke Zoo vrta u Amfiteatru od 9h do 19h.
  • Promocija hrane za kućne ljubimce Royal vet u saradnji sa Prihvatilištem za pse i mačke Subotice, na štandu kod Amfiteatra od 9h do 19h.
  • Oba dana programa za posetioce će biti prikazano i javno hranjenje životinja od 9h do 19h.
Zoo Palić će za Vaskrs sve dane praznika raditi od 9h do 19h.
Program za Vaskrs:
Od petka 3. maja do ponedeljka 6. maja od 10h do 18h održavaju se:
  • Radionica „Pozdrav iz Zoo vrta“, bojenje razglednica i pisanje poruka
  • Radionica izrade ukrasa od stiropor jaja dekupaž tehnikom, podela crvenih jaja oko igrališta.
  • Program javnog hranjenja životinja trajaće i tokom 4 dana Vaskrsa.
Svi dodatni programi su besplatni.

foto:/ ZOO vrt Palić/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio