Prvotimci Spartaka iskreno podržali osobe sa autizmom

Prvotimci fudbalskog kluba „Spartak Ždrepčeva krv“ i ove godine udružili su svoje plavo-bele boje sa plavom bojom članova Kluba za osobe sa invaliditetom i prijatelje „Zvuci srca“ Subotica kako bi iskazali podršku i zajednički obeležili 2. april, Svetski dan autizma. Iz istog razloga i Gradska kuća u Subotici danas je osvetljena plavom bojom. Nakon zajedničkog druženja i razgovora, svi koji su se okupili u subotičkom klubu „Zvuci srca“ prošetali su, ruku pod druku, do centra grada gde su pustili plave balone u nebo, kao znak podrške osobama sa autizmom.

FK „Spartak Ždrepčeva krv“ već nekoliko godina za redom učestvuje u akcijama podrške osobama sa autizmom, a ovo je druga godina kako se Svetski dan autizma zajednički, sa klubom „Zvuci srca“ obeležava. U početku su nas spojile boje, plava boja je boja autuzma, a naši momci nose plave dresove, za početak nam je to bilo dovoljno. Danas smo u klubu „Zvuci srca“ da bi podigli svest ljudi o autizmu, o ljudima sa posebnim potrebama – istakla je Olja Mijailović, PR menadžer FK „Spartak Ždrepčeva krv“ dodajući da će na sutrašnjoj utakmici između fudbalera Spartaka i ekipe Radnočkog iz Niša, početni udarac izvesti upravo članovi kluba „Zvuci srca“ – Danijel Vranešević i Astrit Berišaj.

– Na taj način ćemo još jednom poslati poruku da autizam nije samo danas i da smo pod ovim plavim nebom svi jednaki – naglasila je Mijailović.

Prvotimci Spartaka Mihailo Bogićević, Martko Kerkez, Marin Dulić, Nemanja Krsmanović, Miloš Rošević, Jovan Lukić i Vladimir Prijović pokazali su kako širokog srca i sa puno razumevanja zauzimaju isti stav.

Ovde smo svi došli da podržimo decu jer su deca bogatstvo sveta, mnogo nam znači što smo ovde, svojevoljno smo došli da ih podržimo – poručio je Prijović prilikom druženja.

Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom postoji od 2011. sa ciljem podizanja svesti među populacijom.

Fudbalski klub „Spartak“ nas je podržavao i ranije, ovo je druga godina tradicionalno. Na njihovu inicijativu ovaj dan je ponovo obeležen, jer je važno da se o autizmu priča 365 dana, a ne samo danas. Naša deca, u skladu sa svojim sposobnostima, mogu sve pa čak i da igraju fudbal. Malim koracima pravimo velike i idemo napred – izjavila je Suzana Skenderović, predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, uz objašnjenje da autizam nije bolest, već stanje koje osoba ima tokom celog života. Rana dijagnostiga i podrška stručnjaka su veoma važi za očuvanje porodice.

Osobe koje imaju autizam moraju imati nadzor 24 sata, te osobe ne mogu same  same da dođu od tačke A do tačke B, autizam je kada neko vrišti, kada mu smeta zvuk telefona. Dosta osoba u našem gradu su zaista u četiri zida i mi nemamo mesto gde bi tu decu, uz adekvatnu stručnu podršku osamostalili, onoliko koliko možemo. Od udaranja glave u zid, preko nošenja pelena u 15. godini, do nekomunikacije, pa čak i agresije. Verujem da svi imaju strah. Često pričamo o autizmu u dobrom kontekstu, „mi to možemo“ ali „to“ zapravo možemo ako imamo stručnu podršku 24 sata, koja će dete usmeriti u svome putu. Autizam je bolan i tužan za celu porodicu jer cela porodica mora da se nosi sa njim, a to je bez podrške stručnjaka veoma teško. Nedavno se u klub javila majka koja ima šestogodišnje dete sa autizmom koje kreće u vrtić. To dete nema mesto u našem sistemu, ta majka prolazi kroz isti proces kroz koji sam ja prolazila pre 15 godina. Veoma sam tužna. Strah nas je od institucija, šta posle nas, mi nemamo usluge socijalne zaštite. Naš grad je usmerio uslugu personalnog asistenta i ka našoj deci,  i na tome im mnogo hvala, ali lični pratioci, vrtići, školovanje i obrazovanje, dnevni boravak, stanovanje uz podršku, to je stvarno potrebno jednoj porodici, kao i psihološka podrška da bi porodica se očuvala – naglasila je Skenderović u svom obraćanju.

foto i video:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio