Puštena u rad onlajn platforma za praćenje kvaliteta vazduha u Subotici

Organizacija “IT Subotica 2030” pokrenula je novu veb platformu koja omogućava svim građanima da u realnom vremenu prate stanje kvaliteta vazduha širom Subotice. Ova platforma donosi određene novine u monitoringu kvaliteta vazduha, omogućujući korisnicima da dobiju detaljne informacije o koncentraciji PM čestica u vazduhu (PM 1, PM 2.5 i PM 10), sa posebnim naglaskom na PM 2.5, koje su ključne za zdravlje ljudi.

Krajem prošle godine, postavili smo 20 uređaja za praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji grada Subotice, a sada predstavljamo i digitalni alat koji omogućava građanima da u realnom vremenu prate stanje vazduha. Veb adresa naše platforme je vazduh.itsubotica2030.rs, dizajnirana tako da bude pristupačna kako na računarima, tako i na mobilnim uređajima. Ono što izdvaja našu platformu od drugih globalnih platformi za praćenje kvaliteta vazduha je fokus na lokalnoj zajednici i detaljne informacije koje pružamo. Umesto prosečnog indeksa kvaliteta vazduha, naš sajt prikazuje konkretne trenutne vrednosti PM čestica na različitim lokacijama širom grada. Ovi podaci se generišu u realnom vremenu i ažuriraju na sajtu svakih 15 minuta – poručuju iz “IT Subotica 2030” i ukazuju na još jednu ključnu karakteristika koja ovu platformu izdvaja od ostalih, a to je mogućnost praćenja kvaliteta vazduha po satima.

Naime, korisnici mogu vizuelno pratiti kretanje vrednosti na mapi u poslednjih 24, 36, 48 časova, kao i poslednjih 7 dana. Kompletan istorijat podataka merenja biće dostupan za pretragu kroz tabelarne prikaze, a svi podaci su besplatno dostupni za preuzimanje u istraživačke svrhe.

Platforma će pružati i preporuke o delovima grada sa najčistijim vazduhom u datom trenutku, omogućavajući korisnicima da bolje planiraju svoje aktivnosti. Veliki akcenat stavljen je i na edukaciju, pružajući korisne informacije o tome kako građani mogu doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha i smanjiti štetne uticaje.

Korišćenje platforme biće potpuno besplatne za sve koji instaliraju aplikaciju. U narednom periodu organizacija IT Subotica 2030 planira da nastavi sa nabavkom i postavljanjem novih uređaja za praćenje kvaliteta vazduha na još više lokacija.

foto:/ IT Subotica 2030

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio