Reagovanje Mini Jugoslavije i Centra Tito povodom mogućeg preseljenja posmrtnih ostataka iz Kuće cveća

Gradski odbor “Centar – Tito” i Pokret IV Mini Jugoslavije izdali su saopštenje povodom informacije koja se pojavila u medijima da će predsednik Privremenog organa grada Beograda, Aleksandar Šapić pokrenuti inicijativu da Kuća cveća, odnosno Muzej istorije Jugoslavije, postane Muzej srpske istorije.

– Koliko smo bili ponosni na igračke veštine i umeće Aleksandra Šapića kao vaterpoliste, toliko smo sada razočarani povodom njegove izjave o „preseljenju“ posmrtnih ostataka iz Kuće cveća u Beogradu u Kumrovec. Naša udruženja građana i ljudi koji su za život zajedno u višenacionalnoj Subotici apsolutno smo protiv i osuđujemo ovakvu necivilizacijski i neljudski gest. Ličnost i delo Josipa Broza Tita ne mogu biti moneta za potkusurivanje u političkoj borbi za vlast na predstojećim izborima 2. juna tekuće godine. Mi smo za razvoj Republike Srbije na opšteprihvaćenim principima međunarodnog prava, tekovina i vrednosti oslobodilačkih ratova i borbe protiv fašizma.

Naučno su potvrđene analize da se Republika Srbija u okviru SFRJ u periodu od 1945. do 1980. godine u toj Jugoslaviji razvijala i uznapredovala. Zato su posmrtni ostaci Josipa Broza Tita na pravom mestu – u Beogradu, i treba tu da i ostanu, jer je on, Josip Broz Tito, iz tog grada pokrenuo ustanak protiv fašističkih osvajača i domaćih izdajnika, iz tog grada je vodio borbu za razvoj socijalističke samoupravne Jugoslavije.

Ako se ipak, i pored svega poznatog želi da se realizuje namera Aleksandra Šapića, neka o preseljenju posmrtnih ostataka J. B. Tita ne odlučuje pojedinac, niti vlast, nego da se to pitanje reši u Republici Srbiji na referendumu. Ako se desi i odluči suprotno našim očekivanjima, želimo da saopštimo javnosti da primamo posmrtne ostatke Josipa Broza Tita u objekat na prostoru IV Mini Jugoslavije u Subotici – kaže se u saopštenju koje potpisuju Goran Gabrić, predsednik “Pokret IV Mini Jugoslavije” i Olajoš Nađ Mikloš ispred “Centar – Tito” Subotica.

foto:/ FB/ Kuća cveća

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio