Saziv Skupštine grada Subotice privodi kraju svoj četvorogodišnji mandat

Skupština grada Subotice u trenutnom sazivu formirana je 21. avgusta 2020. godine i za nekoliko nedelja završava svoj mandat, zbog raspisivanja lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun. Tim povodom, predsednik Skupštine grada Subotica, dr Balint Pastor rekapitulirao je rad lokalnog parlamenta u protekle četiri godine ocenivši ga kao “predvidiv i transparentan, otvoren ka svima”. Još uvek aktuelni saziv imao je praksu da svakog prvog četvrtka u mesecu održi redovnu gradsku sednicu. Za prethodne četiri godine odbornici gradskog parlamenta sastali su se na 45 redovnih, dve vanredne i četiri svečane sednice, što čini bilans od 51. sednice, svojevrsni rekord za četiri godine. U prethodnom mandatu, koji je zbog pandemije korona virusa trajao četiri i po godine, Skupština grada zasedala je na 32 sednice.

U ovom mandatu usvojeno je tačno 988 odluka, da smo uspeli da održimo i majsku sednicu imali bismo preko 1000 usvojenih odluka. Gradski budžet smo uvek usvajali pre katoličkog Božića što je bitno, jer su javna preduzeća odmah nakon toga mogla da planiraju svoj rad za sledeću godinu, pa smo tokom januara usvajali njihove godišnje planove što se ranije desilo svega jednom za 15 godina. Što se tiče najbitnijih odluka, dva puta smo izmenili Statut grada Subotice, jednom zbog toga što smo u ravnopravnu službenu uveli upotrebu bunjevačkog jezika, a drugi put kada smo Statut grada uskladili sa Zakonom o odbrani. Usvojili smo Plan razvoja grada Subotice za period od 2023. do 2032. godine, a prvi put je usvojen i Srednjoročni plan za kraći vremenski period, unutar perioda od deset godina. Ovaj skupštinski saziv doneo je i Odluku o stavljanju van snage Regulacionog plana centra grada Subotica – zona 2, time smo zaštitili gradsko jezgro i žao mi je što nismo stigli da usvojimo novi plan – istakao je dr Pastor dodajući da je namera Skupštine grada bila da se dati plan usvoji na junskoj sednici koja neće biti održana usled raspisivanja lokalnih izbora.

Pastor je podsetio i da su, tokom aktuelnog četvorogodišnjeg saziva, prvi put budžetom predviđena sredstva za izradu projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Gradske kuće, kao i da je završena realizacija brojnih značajnih projekata na Paliću.

Posle više od 15 godina osnovali smo Savez za međunacionalne odnose, doneli odluku da boravak dece u vrtićima bude besplatan, proširena je Slobodna zona na teritoriji opštine Senta i Kanjiže, a mnoga naselja poput Mišićeva, Kelebije, Bačkih Vinograda i Gornjeg Tavankuta po prvi put su dobila planska dokumenta, koja su osnov za njihov dalji razvoj i napredak. Skupštinka zasedanja su protekla u atmosferi kakva dolikuje Subotici, zahvaljujem se svim zaposlenima u Gradskoj kući, Gradskoj upravi i Javnim komunalnim preduzećima, funkcionerima, a posebno gradonačelniku na saradnji u protekle četiri godine – naglasio je Pastor u svom obraćanju, poslednjem kao predsednik Skupštine grada Subotica.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio