Sve više raste kupovina montažnih kuća, evo i zbog čega

Cene nekretnina u našoj zemlji, u poslednjih par godina više su u proseku za 8 do 13 odsto, u odnosu na period od pre desetak godina. Razlog tome su svetska globalna kriza i trendovi kupovine nekretnina radi izdavanja prostora. Usluga “Stan na dan” sve više je popularna i u našem gradu. U poslednjih godinu dana cena nekretnina na tržištu stagnira, pa je u prošloj godini veća za svega 0,7 odsto u odnosu na 2022. godinu. Stručnjaci kažu da veće korekcije među cenama neće biti, pogotovo kada je u pitanju pad vrednosti stanova ili kuća. Prosečna cena nekretnine u Srbiji iznosi oko 1700 evra po kvadratu i najviše varira od veličine grada u kojoj se prodaje, lokacije nekretnine i dodatnih pogodnosti koje sama nekretnina pruža, poput svih komunalnih priključaka, parking prostora i slično. Kada je u pitanju Subotica, cena stanova u novogradnji u proseku je oko 1300 evra po kvadratu, dok se cena prosečnih porodičnih kuća kreće od oko 200 evra za one koje se nalaze u predgrađu i kojima je potrebno renoviranje, pa do 1200 evra za kuće koje se nalaze u bližem centru grada. Zbog toga se sve veći broj kupaca, najčešće mladih bračnih parova sa decom, odlučuje za kupovinu montažne kuće.

U zavisnosti od debljine novčanika, montažne kuće se u našem gradu mogu kupiti u sivoj fazi gradnje koja podrazumeva završetak grubih građevinskih radova, koji se sastoje od iskopa, temelja, zidova i krova ili po principu “ključ u ruke”. Novi trendovi i tehnologije doneli su i upotrebu modernih materjala i načina gradnje kada su u pitanju montažne kuće, pa je ova opcija postala sve više popularna. Proizvođači ovakvih kuća garantuju uštedu vremena i novca, a vlasnicima se pruža mogućnost da sami biraju dizajn i veličinu soba. Cena svakako igra veliku ulogu u odabiru montažnih domova i u proseku se kreće oko 350 evra u sivoj fazi gradnje, a za opciju „ključ u ruke“ kvadratni metar se naplaćuje oko 500 evra. Objekat koji je urađen po sistemu “ključ u ruke” odmah je useljiv i stoji na raspolaganju budućim vlasnicima za uređivanje enterijera po volji.

Ukoliko se za primer uzme montažna kuća veličine 50 metara kvadratnih, njena cena bi u odnosu na trenutnu ponudu proizvođača iznosila oko 19.500 evra, kada je u pitanju siva faza. Za opciju “ključ u ruke” treba da se izdvoji oko 30.500 evra, ukoliko se u obzir uzmu i svi propratni radovi. Montažna kuća od oko 50 kvadrata sastoji se iz dnevne sobe koja je po preporuci projektanata, oko 12 kvadrata, zatim spavaće sobe, kupatila, kuhinje, predsoblja i terase koja ne prelazi 8 kvadrata.

Iako su među kupcima najpopularnije kuće manje kvadrature, od oko 30 kvadrata, čija primena može biti raznolika, sve se više kupuju i velike nekretnine od preko 100 kvadratnih metara, koje se smeštaju u prostrana dvorišta i na placeve.

Dinamika plaćanja montažnih kuća zavisi isključivo od prodajne politike kompanije koja gradi objekat, ali je najčešća praksa da se 50 odsto od vrednosti plaća prilikom potpisivanja ugovora o kupovini, 20 odsto na dan početka montaže, 20 odsto na dan završetka montaže i grubih radova i 10 odsto u toku izvođenja zanatskih radova, a pre primopredaje ključeva.

Dodatna pogodnost koju pruža montažna kuće jeste i energetska efikasnost za koju proizvođači tvrde da je najčešće i bolja nego kod čvrsto zidanih objekata. Kuće se najčešće izrađuju od drveta, tačnije OSB ploča, ali neretko i od armiranih panela. Na glavnu građu postavlja se dodatni termoizolacioni sloj, uglavnom, od stiropora.

Montažne kuće imaju garanciju i prosečni vek trajanja od 30 do 50 godina, a neki proizvođači tvrde da mogu trajati i do 100 godina. Međutim, prema rečima agenata koji se bave prodajom nekretnina, ukoliko se odlučimo da kupimo montažnu kuću, najbolje bi bilo da se te odluke i držimo i ne razmišljamo o prodaji za par godina jer praksa još uvek pokazuje da ovakvi, polovni porodični montažni objekti nemaju veliku popularnost prilikom prodaje.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio