U Bačkoj Topoli otkriven spomenik palim borcima u ratovima devedesetih godina

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković i ministar odbrane i mandatar za sastav nove Vlade, Miloš Vučević prisustvovali su danas, 5. aprila otkrivanju spomen obeležja poginulim borcima sa teritorije opštine Bačka Topola, u krugu kasarne “Bačka”. Događaju je prisustvovala i Verica Kaluđerović, predsednica Udruženja ratnih vojnih invalida i supruga jednog od poginulih boraca.

Spomenik je podignut u čast palim borcima u ratnim dešavanjima 1990-tih godina sa teritorije Bačke Topole.

Zadovoljstvo mi je i čast što smo, nakon polaganje kamena temaljca za spomenik koji danas otktivamo, doživeli i trenutak njegovog osvećenja i otkrivanja. Spomenik je posvećen ljudima koji su imali veliko srce i puno ljubavi prema svojim bližnjima i prema svojoj otadžbini. Ljudi čija su imena uklesana na spomenuki su oni koji su veličinu ljubavi prema svojoj otadžbini i svome rodu dokazali svojom žrtvom, onom najvećom. Današnjim činom njihova imena upisujemo u večnost da se nikada ne zaborave – izjavio je Selaković prilikom otkrivanja spomenika i podsetio na činjenicu da je 45 borca sa teritorije opštine Bačka Topola dalo svoje živote u odbrani otadžbine od 1990. do 1999. godine.

Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević rekao je su pali borci održali svoju reč da će otadžbinu da brane bez obzira na opasnost koja preti i na silu koja je udarila na njih.

Surovi zastor zaborava koji istorijski neretko krasi naš narod pao je i na njihova imena, više decenija i godina niko nije spominjao njihova imena, bilo je neprijatno pričati o tome, valjda bi trebali da se stidimo pred ubicama koji su pucali u njih. Oni koji su to sačuvali, koji nisu dali da to bude zauvek i da istina dočeka svetlo dana jesu njihove porodice i njihovi prijatelji. Od skoro je i država Srbija smogla snage da kaže i nazove stvari onako kako treba, da oda poštu svojim junacima, herojima, da zahvalimo svima onima koji su branili državu bez obzira kada i gde. Da ne pravimo razlike da li je neko vojevao i branio državu, ispunio reči zakletve 1990, 1991. ili 1998, 1999. godine. Svi su branili svoju državu i svoj rod – rekao je ministar Vučević.

Predsednica Skupštine Udruženja Verica Kaluđerović istakla je da su ponosni što ovim spomen-obeležjem mogu da se oduže herojima koji su dali živote za obranu otadžbine i zahvalila Ministarstvu odbrane što je omogućilo postavljanje spomen-obeležja u krugu kasarne u Bačkoj Topoli.

Molitvu povodom otkrivanja spomenika govorio je vojni sveštenik kapetan prve klase Ljubiša Čović, a statua palim borcima delo je vajara Franje Mačkovića, arhitekte projekta Ljubice Dašić, a dok je izvođač radova Nikola Kosanović.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio