U Bikovu obeležen Vodeni ponedeljak – FOTO I VIDEO

Drugi dan najradosnijeg hrišćanskog praznika Uskrsa, kod pripadnika katoličke veroispovesti poznat je kao Vodeni ponedeljak. Mnogo običaja vezano je za Uskrs i Vodeni ponedeljak, ali onaj najzanimljiviji svakako je polivanje devojaka vodom iz bunara. Ovaj običaj obeležen je i ovog ponedeljka, 1. aprila, na salašu 113, domaćina Grge Pećerića, a u organizaciji KUD “Aleksandrovo”.

Prema tradiciji, momci bi rano ujutro u svečanim nošnjama, fijakerima, uz muziku tamburaša obilazili kuće gde ima devojaka za udaju i polivali ih bunarskom vodom. Devojke bi uvek pokušale da im umaknu, barem one koje nisu bile spremne za udaju.

Specifično za ovaj dan je da je danas dozvoljena i muzika, prvi put otkad je počela korizma i tome se mladi najviše raduju. Nekada nije bilo kao danas, da se cure polivaju parfemima, već bunarskom vodom. Mi smo obnovili običaj da momci dolaze sa kantama vode da poliju cure, baš kao nekada. Mladi stižu sa muzikom, od samog jutra kreću od kuće do kuće, obilaze devojke za udaju. Kada momci dođu, cure su sakrivene jer ko bajagi neće da budu polivene. Nakon polivanja vodom, cure darivaju momke jajetom i pomorandžom, zakite ih prolećnim cvećem, zumbulima i dočekuju ih sa pićem i kolačima – priča Vesna Takač.

Mi pokušavamo našoj deci objasnimo kako je to nekada bilo. Učimo ih običaju polivanja i svega što se nekad negovalo. Polivanje je stara tradicija, kada je Isus uskrsnuo, žene su bile te koje su prenosile vest pa je bilo naređeno da se polivaju vodom kako bi došle sebi, a deci su davali šarena jaja da bi se igrala. Ovo je povod da se mi stari podsetimo, a da mladi nauče i vide kako se to radi – kaže nam domaćin Grgo Pećerić.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio