U Gradskom muzeju otvorena izložba povodom 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja

Tramvajski saobraćaj u našem gradu pokrenut 1897. godine, u periodu istoricizma, a ukinut je nakon sedamdeset i sedam godina, 1974. godine Zato nova postavka Gradskog muzeja Subotica priređena u okviru izložbe „Istoricizam u Subotici“ i nosi naziv „Početak i kraj – 50 godina od ukidanja subotičkog tramvaja”. Izložba je sačinjena od fotografija dvojice subotičkih fotografa, Edvarda Kirbusa i Zlatka Jovanova (1949–2014), nastalih 2. aprila 1974. godine prilikom ispraćaja subotičkog tramvaja, te neke od izbora predmeta iz zbirke Gradskog muzeja Subotica, vezanih za tramvajski saobraćaja u našam gradu.

Predviđeno je da se postavka do 18. maja, Međunarodnog dana muzeja i manifestacije Noć muzeja, dopuni predmetima iz privatnog vlasništva stanovništva i da se na taj način doprinese kolektivnom sećanju na ovaj deo subotičke istorije. Izložba ujedno postavlja u fokus pažnje tradiciju fotografisanja u Subotici, koja je početke svoje ekspanzije doživljavala takođe u vreme istoricizma, u drugoj polovini 19. veka. U svom tekstu povodom sto godina javnog prevoza u Subotici, subotički istoričar Mirko Grlica napisao je:

– Tog aprilskog dana tramvaji su redovno saobraćali sve do 14 časova i 30 minuta, kada su se svi dovezli u remizu i tamo bili okićeni cvećem i transparentima. Tada su se vraćali na svoje redovne linije i Subotičane vozili besplatno… Subotički tramvaj poslednji put je zazvonio 2. aprila 1974. u 17 časova i 40 minuta .

Mnogobrojni Subotičani ispunili su Gradski muzej Subotica, čini se kao nikada do sada, i setom se prisetili koliko je Subotica zaista volela svoj tramvaj. Izložbu su otvorili dr. Olga K. Ninkov, Edvard Kirbus i Akoš Kubičković, a tokom večeri su se oglasila i prisutna publika, svojim izjavama doprinoseći sećanjima na subotički tramvaj i ljude koji su mu posvetili svoj život.

Dostava fotografija i drugih predmeta vezanih za postojanje tramvaja u Subotici još uvek je moguća, lično na porti muzeja ili putem mejla na adresu: [email protected] .

Foto:/ Gradski muzej Subotica/Svetlana Kolovič

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio