U Narodnom pozorištu izveden spektakl italijanskog Dewey Della

Na sceni Jadran subotičkog Narodnog pozorišta, proteklog vikenda izveden je spektakularni performans. Nakon nastupa na Beogradskom festivalu, jedna od najpoznatijih svetskih trupa za umetničku igru, vrhunski italijanski Dewey Dell, posetila je Suboticu i sve prisutne oduševila izvođenjem savremene baletske predstave “Posvećenje proleća”, ruskog kompozitora Igora Stravinskog. U pitanju je delo koje je nastalo još davne 1913. godine.

– Posebno mi je drago što deo onoga što je bilo pred beogradskom publikom na ovoj značajnoj manifestaciji za savremenu igru, može da gleda i naša publika. A po reakcijama onih koji su preksinoć i sinoć bili na sceni Jadran, publiku smo baš obradovali. Neki su se, odmah posle prve večeri, zainteresovali i raspitivali se da li je ostalo još karata jer su želeli da gledaju ponovo. To najbolje govori o kvalitetu onoga što su videli – izjavio je upravnik Narodnog pozorišta Miloš Nikolić.

Deo jednog od najznačajnijih evropskih plesnih festivala, okupio je vrhunske umetnike, u čega su se uverili posetiovi predstave “Posvećenje proleća”. Trupa Dewey Dell postoji od 2006. godine, a njihovo koreografsko istraživanje je inspirisano slikama iz istorije i životinjskog carstva. Oni uspešno sarađuju sa važnim vizuelnim umetnicima, rediteljima, muzičarima. Delo, kojim su se predstavili publici sastoji se iz više epizoda, koreografski je osavremenjeno u predstavu koja očarava publiku.

Zahvaljujući veštini izvođača, kroz niz interakcija, kroz snažnu igru, izuzetno maštovite kostime i maske, petoro plesača je dočaralo osećaj borbe za opstanak i cikličnu prirodu života. Osim u Subotici i Beoghradu, ova bajkovita predstava do sdada je izvedena u Melburnu, Sent Deniju, Londonu, Parizu, Veneciji i mnogim drugim gradovima.

Foto:/ Narodno pozorište Subotica

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio