U Subotici održan Dan nauke i inovacija

U Velikoj većnici Gradske kuće danas, 9. aprila održan je 12. po redu Dan nauke i inovacija, u organizaciji Ekonmskog fakulteta Subotica. Događaju su prisustvovali dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice i prof. dr Nebojša Gvozdenović, dekan Ekonomskog fakulteta. U sklopu događaja, Fond za inovacionu delatnost. Fond za nauku i Centar za promociju nauke predstavili su sve aktuelne teme u oblasti nauke i inovacija.

U sklopu promocije Srbije kao zemlje nauke i inovacija, gradonačelnik Stevan Bakić i njegov tim predstavili su nam sve potencijale Subotice kao inovacionog centra u budućnosti Srbije. Snažna industrija, industrijska Slobodna zona, sedam fakulteta, viših škola i jako puno mladih ljudi koji se okreću inovacijama predstavljaju sjajnu osnovu da se jednoga dana ovde otvori naučno-tehniloški park. Radimo na jačanju svih elemenata inovacione delatnosti u Subotici. Došli smo da pokažemo šta je država do sada uradila vezano za inovacioni i naučni ekosistem, i koje vrste podrške već danas postoje, od finanskijskih, mentorskih i projektnih koje mladim ljudima grada daju šansu da razvijaju karijeru u inovacionoj delatnosti, da ortvaraju kompanije koje se baziraju na naučnim idejama – izjavila je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi republike Srbije rekavši da će Subotica u narednim godinama učiniti skok u budućnost i postati značajna inovaciona tačka na mapi Srbije, inovacija i nauke.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić istakao je da Subotica podržava razvoj nauke i inovacija jer su upravo povezanost naučnih organizacija i subotičke privrede ključni faktor ekonomskog i društvenog razvoja ovog grada.

Decembra 2019. godine otvoren je moderan Regionalni inovacioni startap centar u koji je država uložila 40 miliona dinara, a inicijatori za osnivanje ovog centra bili su Ekonomski fakultet i Grad Subotica. U okviru projekta „Zajedno do uspeha“ rukovodstvo Privrednog društva za upravljanje Slobodnom zonom Subotice pokrenulo je ideju o osnivanju naučno-tehnološkog parka na prostoru Slobodne zone, a u sprezi sa Gradom Subotica. Tehnička škola „Ivan Sarić“ postala je trening centar za dualno obrazovanje – podsetio je Bakić i dodao da Grad ulaže mnogo u mlade stipendiranjem polaznika prve godine srednjeg obrazogvanja, kao i u razvoj mladih talenata.

Prema njegovim rečiam, lokalna samouprava će nastaviti što više da ulaže u mlade kroz obrazovanje, sport i kulturu, jer to je pravi put kojim treba da ide današnji mladi naraštaj.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio