U toku prijava za prijemne ispite za specijalizovana odeljenja i umetničke škole

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je da je ove nedelje počela prijava učenika za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija, kao i za umetničke srednje škole. Prijava će trajati do 22. aprila, do 16 časova.

Elektronska prijava kandidata vrši se na portalu Moja srednja škola –  mojasrednjaskola.gov.rs, odnosno putem naloga na ovom portalu kome pristupa roditelj ili drugi zakonski zastupnik šifrom za esDnevnik, ili za nalog na Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.

Ukoliko učenici ne iskoriste mogućnost prijave elektronskim putem, mogu se za polaganje prijemnog ispita prijaviti 19. ili 22. aprila, od 9 do 16 časova, u svojoj osnovoj školi, ili u školi u kojoj polažu prijemni ispit.

Polaganje prijemnih ispita biće organizovano u srednjim školama od 10. do 19. maja, a učenici svoje rezultate moći će da vide na portalu Moja srednja škola – www.mojasrednjaskola.gov.rs.

Preliminarnim planom upisa za školsku 2024/2025. godinu previđeno je nešto manje od 5.000 mesta u specijalizovanim odeljenjima gimnazija za matematiku, fiziku, geografiju i istoriju, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke, sport, bilingvalna odeljenja, kao i za umetničke srednje škole – likovne, baletske i muzičke.

Za upis u specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole potrebno je da učenik položi i prijemni ispit kojim se proveravaju sklonosti i sposobnosti učenika.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio