Završetak Nedelje pravoslavlja u SKC “Sveti Sava”

Srpski kulturni centar “Sveti Sava”, Zadužbina Dušana Radića ove nedelje organizuje “Nedelju pravoslavlja” koja će trajati do nedelje 28. aprila.

Danas, 26. aprila u 19 časova održaće se književno veče na kojem će biti predstavljena knjiga „Pesma o tri sveta“ dr Vladimira Pištala dobitnika nagrade „dr Špiro Matijević“ za najbolju knjigu u 2023. godini, nagrade Matice srpske „Beskrajni plavi krug“ za 2023. godinu, nagrade „Borisav Stanković“ 2023.godine za celokupan književni opus. O knjizi „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala, jednom od najprevođenijih savremenih pera srpske književnosti, profesoru i doktoru istorijskih nauka, koji je i upravnik Narodne biblioteke Srbije, na književnoj tribini govoriće Nenad Šaponja, Selimir Radulović i dr Vladimir Pištalo.

U subotu, 27. aprila u 19.30 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta biće izvedena predstava „Crveno i zlatno“, priča o onoma koji su preživeli Kosovsku bitku, o onima koji su živeli i morali da se bore za svoju zemlju, priča o Milici i Jefimiji, njihovom žrtvovanju za svoju zemlju i za svoj narod, ali i univerzalna priča o bezuslovnoj ljubavi i žrtvi, koja ipak postaje moguća kroz stradalništvo.

Scenario predstave uradio je Božidar Knežević, režija je pripala Ivici Vidanoviću, kostime je izradila čuvena kreatorka Verica Rakočević. Muziku za predstavu napisao je Ninoslav Ademović, za scenografiju je zadužen Zoran Čalija, a u predstavi igraju Jelica Kovačević i Dragana Vujić.

foto:/ arhiva LovaLova portala

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio