Godišnje u Srbiji život izgubi oko 50 biciklista

Na Trgu Sobode, u Subotici je juče, 7. maja predstavljen projekat „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“, kampanja koja će biti predstavljena u pet gradova Srbije, a koju sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije i kompanijama DDOR osiguranje i EKO Serbia. Osnovni cilj projekta je promocija biciklizma kao sporta, bezbednost biciklista i urbane mobilnosti, odnosno smanjenje stradanja biciklista kao učesnika u saobraćajnim nezgodama.

Imamo zabrinjavajuću činjenicu da su biciklisti u našem gradu, imajući u vidu statistiku, jedna od najugroženijih kategorija, svaki četvrti učesnik saobraćajne nesreće je biciklista.S druge strane, imamo mnogobrojne i raznovrsne aktivnosti lokalnog saveta za bebzednost saobraćaj, od seminara, promocija po školama, kupovanja opreme i vozila saobraćajne policije i akcenat je stavljen na sve kategorije učesnika u saobraćaju, a naročito na decu i mlade – izjavio je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić dodajući da je poenta projekta da mladi stečeno znanje u vezi pravila u saobraćaju primenjuju kako danas, tako i u budućnosti.

– Subotica je jedan od gradova koji poklanja pažnju svih učesnika u saobraćaju i razvija aktivnosti da unapredi bezbednost, ovde su bicikli zastupljeni u velikoj meri. Naša kampanja je sveobuhvatna, da promovišemo upotrebu bicikla, ali i bezbedno učešće u saobraćaju. Ono što nam je posebno drago je da je glavni partner, Olimpijski komitet Srbije promoter bezbednog učešća u saobraćaju, a i naši olimpijci su najbolji primer i uzor deci jer mi promovišemo ne samo bezbednost u saobraćaju, već i biciklizam kao sport. Našu kampanju smo počeli u aprilu na Dan planete i simbolika je u tome da je biciklizam održivi vid transporta – izjavio je Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaj Republike Srbije uz naglasak da u Srbiji godišnje oko 50 biciklista izgubi života u saobraćajnim nesrećama što je poražavajući podatak, kao i da su devet odsto svih smrtno stradalih upravo biciklisti.

Statamović je istakao da je jedan od osnovnih postulata bezbednog učestvovanja u saobraćaju – vidi i budi viđen, pa je to ujedno i osnovna poruka kampanje “Gledaj da te vide”.

U cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda biciklisti moraju da poštuju sve zakonske obaveze vezane za njihovo bezbedno učestvovanje u saobraćaju, ali bi trebalo i da nose zaštitnu kacigu koja po Zakonu o bezbednosti saobraćaja nije obavezna. U Srbiji svega oko 15 odsto vozača bicikla nosi zaštitnu kacigu koja je, u stvari, i jedina zaštita koja može da ublaži posledice u slačaju saobraćajne nezgode – poručio je Branko Stamatović.

Potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije Milica Đuričić objasnila je kako se komitet kroz ovaj projekat bavi biciklizmom, sa željom da deci u Srbiji približi ovaj olimpijski sport i usadi im kulturu odgovorne i bezbedne vožnje biciklom.

Pokušavamo da animiramo decu i njihove roditelje da se zainteresuju za ovaj sport i da neko od dece počne da trenira dinamičan i interesantan sport biciklizam. Nadam se i verujem da će kroz set od pet radionica deca imati priliku da nauče nešto novo, ali i da nakon toga odluče da se već sutra bave biciklizom i da koriste biciklo kao omiljeni vid rekreacije i prevoza kroz ovaj divan grad – rekla je Đuričić.

Istu ideju podržao je i četvorostruki učesnik Olimpijskih igara, Ivan Stević ukazujući da je da je glavni cilj projekta povećanje vidljivosti i smanjenje broja stradalih i povređenih, kao i da se deca motivišu da bicikl voze na putu od kuće do škole.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio