Nedelja zdravlja usta i zuba – Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom

Nedelja zdravlja usta i zuba se u Srbiji tradicionalno obeležava treće nedelje maja, a slogan ovogodišnje kampanje je “Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”. Na nacionalnom nivou kampanju organizuju Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a na nivou okruga instituti i zavodi za javno zdravlje sa stomatološkim službama domova zdravlja uz aktivno učešće privatne stomatološke prakse, lokalne zajednice, privatnog sektora i udruženja građana.

Ovogodišnja tema naglašava značaj dobrog oralnog zdravlja za ukupno zdravlje i za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh i ukazuje na mogućnosti da se primenom adekvatnih mera dobro oralno zdravlje može održati tokom čitavog životnog ciklusa. Oralno zdravlje je značajan pokazatelj ukupnog blagostanja i kvaliteta života i ne predstavlja samo zdravlje zuba.

Bolesti usta i zuba mogu prouzrokovati bol, poremećaje funkcije žvakanja i govora, kao i psihološke probleme, te mogu dugoročno štetno uticati na ukupno zdravlje i blagostanje. Bolesti koje značajno opterećuju oralno zdravlje su karijes i periodontalne bolesti koje zbog svoje zastupljenosti predstavljaju ozbiljan javno zdravstveni problem. Na globalnom nivou 3,5 milijardi ljudi ima neko oboljenje zuba ili usta, a 2 milijarde ima nelečeni karijes stalnih zuba. Karijes mlečnih zuba ima 514 miliona dece u svetu, a uznapredovalu parodontopatiju skoro petina svetske populacije. Evropski region ima najveću učestalost oralnih oboljenja.

Prema rezultatima istraživanja „Ponašanje u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta” koje je Institut za javno zdravlje Srbije sproveo 2022. godine na reprezentativnom uzorku učenika petih i sedmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole, 71,6% učenika svakodnevno peru zube češće od jednom dnevno, značajno više devojčica (81,2%) nego dečaka (60,7%) u svim uzrastima. Istraživanje je pokazalo da najređe peru zube dečaci sedmog razreda osnovne škole (58,3%), a najčešće devojčice prvog razreda srednje škole (85,3%). U odnosu na prethodno istraživanje iz 2018. godine uočava se pad broja dečaka u petom razredu osnovne škole koji redovno peru zube, sa 68% na 62%. Prema rezultatima sistematskih pregleda iz 2023. godine u Subotici sve zdrave zube u sedmoj godini života ima 54,2% dece, a u 12. godini 23,9%. Ovo ukazuje na potrebu intenziviranja zdravstvenovaspitnog rada na temu značaja i očuvanja oralnog zdravlja i u starijim razredima osnovnih škola – ističe dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine i načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ Subotica.

Prema rezultatima nacionalnog istraživanja, koje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku 2019. godine, samo 16,5% stanovnika Srbije uzrasta 25 godina i više ima sve svoje zube što je duplo više u odnosu na istraživanje iz 2013. godine (8,3%). Ovo se može povezati sa poboljšanjem navika oralne higijene što potvrđuju i rezultati iz istraživanja. Naime 57,8% stanovnika pere zube češće od jednom dnevno, a čak 75,1% mladih uzrasta 15-24 godine. Svaki drugi stanovnik Srbije (55,3%) procenjuje stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro, što je takođe poboljšanje u odnosu na prethodno istraživanje (45,6%). Posebno su ugroženi stanovnici nižeg obrazovnog statusa i lošijeg materijalnog stanja koji u značajno većem procentu sopstveno oralno zdravlje procenjuju kao loše i u značajno manjem procentu redovno peru zube. Ovo ukazuje na potrebu iznalaženja načina da se poveća obuhvat stanovnika iz ovih vulnerabilnih grupa zdravstveno-vaspitnim radom i preventivnim stomatološkim pregledima.

Većina oralnih bolesti i stanja ima zajedničke faktore rizika sa vodećim nezaraznim bolestima. Za zdrav i blistav osmeh neophodno je redovno i pravilno pranje zuba, jezika i sluznice obraza. Pravilna ishrana čuva naše zube stoga preporučujemo da se ograniči unos kariogenih-lepljivih namirnica, slatkiša, raznih grickalica i da se izbegavaju česti obroci posle kojih nema higijene. Kontrole kod stomatologa, makar jednom godišnje, treba da budu rutinske kao i posete frizeru ili pedikiru. U zavisnosti od starosti, fluorizacija različitim preparatima fluora je preporučena preventivna mera kod dece. Smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola i pušenja doprinose unapređenju oralnog zdravlja. Kao značajna preventivna mera jeste i stvaranje bezbednog fizičkog okruženja, te nošenje zaštitne opreme radi prevencije povreda. Postojanje dobro razvijene i dostupne stomatološke zdravstvene zaštite nije garancija dobrog oralnog zdravlja stanovnika. Da bi došlo do povećanja broja stanovnika sa očuvanim oralnim zdravljem potrebno je lično angažovanje svakog pojedinca, aktivna uloga donosioca odluka da podrže mere za unapređenje oralnog zdravlja i mobilizacija svih sektora zajednice na zajedničke akcije koje imaju za cilj promociju oralnog zdravlja – napominje dr Kosić Bibić.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio