Obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i Spomen kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas, 9. maja obeležen je Dan pobede nad fašizmom. Vence su položili članovi delegacije na čelu sa gradonačelnikom Subotice, Stevanom Bakićem, a događaju su prisustvovali i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov, prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Beogradu Aleksej Ivanenko i brojni drugi zvaničnici.

Dan pobede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih datuma ljudskog roda. Toga dana, pre 79 godina, završen je u Evropi Drugi svestki rat, po broju žrtava, materijalnim razaranjima i prostranstvu na kojem se vodio, najveći i najsuroviji ratni sukob u istoriji čovečanstva. Kapitulacijom nacističke Nemačke i njenih saveznika konačno je slomljen najmonstruozniji sistem ikada instaliran u jednoj zemlji zbog koga su ljudi pojedinih vera i nacionalnosti masovno odvođeni u koncentracione logore, mučeni, zatim ubijani u gasnim komorama i spaljivani u ogromnim krematorijumima. Iza ovog totalnog rata, u kome je izbrisana granica između vojnika na frontu i civila, ostala je velika materijalna pustoš – izjavio je Bakić navodeći da je rat kao posledicu imao više od 55 miliona ljudskih žrtava i ogroman broj ranjenih, kao i da je u fašističkim logorima i zatvorima ubijeno oko 12,5 miliona ljudi.

Bakić je istakao da je u Drugom svetskom ratu, na području nekadašnje Jugoslavije život izgubilo oko 1,7 miliona ljudi.

Naši časni preci su i u tom krvavom vremenu bili na strani slobode, pravde i istine. Tim žrtvama i njihovoj hrabrosti dužni smo slobodu koju imamo i zato im se, i danas, najdublje klanjamo. Istorijskoj pobedi nad Nemačkom i njenim saveznicima doprinos dala i Subotica. U Drugom svetskom ratu stradalo više od 7.000 građana Subotice koja se ponosi svojom antifašističkom tradicijom i čuva svoje antifašističke tekovine – rekao je gradonačelnik Subotice ukazujući da i danas ima mnogo onih koji pokušavaju da prekrajaju činjenice, falsifikuju istoriju i umanje ulogu srpskog naroda u borbi protiv fašizma, kao i da prećute i minimiziraju veliki doprinos slavne Crvene armije.

Na nama je da ne dozvolimo da laž pobedi istinu i da se žrtve proglase za dželate. Na nama je, takođe, da i ubuduće budemo posvećeni otkrivanju pune istine o stradalima u logoru Jasenovac i drugim stratištima širom ustaške NDH, istinske fašističke države na prostoru bivše Jugoslavije sa, kako navode pojedini autori, izrazitim antisrbizmom i antisemitizmom koji je prerastao u pokolj ozbiljnih razmera – izjavio je Bakić podvlačeći da je u koncentracionom logoru Jasenovac, zločin počinjen je uglavnom nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Predsednik Gradske organizacije SUBNOR-a Subotica, Aleksandar Toković poručio je da Slubotica slavi 9. maj sa dostojanstvom prisećajući se na velike žrtve koji su dali živote za slobodu.

Obaveza SUBNOR-a, građana, dece, omladine i svih generacija koje dolaze jeste da ne zaborave naše heroje i žrtve, da svake godine 9. maja ali i svih ostalih značajnih datuma koju su vezani za našu slavnu istoriju, na najbolji i najlepši mogući način prenesemo mladima da je sloboda sveta nešto najvažnije i najlepše – izjavio je Toković.

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i Jevrejska opština Subotica, „Komunisti Subotice – Centar Tito – Mini Jugoslavija“, Zavičajno udruženje „Dalmacija“, Međuopštinska organizacija civilnih invalida rata Subotica, Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan silni“, Udruženje rezervnih vojnih starešina Bajmok, Srpsko-rusko-belorusko bratstvo „Sveti knez Vladimir“, Gro SPS Subotica, GrO Pokret socijalista, „Besmrtni puk“ Subotica i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“. Venci su položeni i na Spomen kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio