Obeležen Dan Crvenog krsta

Na današnji dan, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski trgovac, kasnije filantrop i osnovač Crvenog Krsta, najveće humanitarne organizacije na svetu. Ovaj dan širom planete proslavlja se kao Dan Crvenog krsta kada se organizuju najrazličitije manifestacije poput Nedelje Crvenog, koja i u našem gradu traje od danas, pa do srede 15. maja. Tim povodom, kod biste Anrija Dinana u blizini Crvenog krsta Subotica, aktivisti ove organizacije položili su cveće u znak sećanja.

Priča je počela 24. juna 1859 godine kada se na severu Italije, u blizini grada Solferina desila bitka. Anri je tada, još kao trgovac, pomagao svim unesrećenim i povređenim ljudima, ubedio je i druge da pomažu, a u crkvama je formirao bolnice gde se pružala pomoć ranjenima. Taj volonterizam živi i danas, ne samo kod nas već i u celom svetu. Svi volontiramo na osnovu naših sedam princima – humanost nepristrastnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost jedinstvo i univerzalnost. Ovaj dan obeležavamo pod sloganom „sačuvajmo humanost“ koji nam služi kao dirljiv podsetnik šta to znači pomoći ljudima, šta znači biti human. Cela misija je da se ublaži patnja jer je humanost jedna veličanstvena stvar – kaže osamnaestogodišnja Emina Saliković, koja je već dve godine volonter gradske organizacije Crvenog krsta.

Prema njenim rečima, pružanje prve pomoći bila je prva stvar koja je privukla da se učlani u organizaciju, a svoj dalji rad nastavila je kada je shvatila šta je humanost i kako može da pomogne drugim ljudima. Svi do 30 godina, ali i stariji koji žele da krenu Emininim stopama, mogu doći četvrtkom u prostorije Crvenog krsta Subotica, Trg žrtava fašizma 3, kada se od 19:30 časova održavaju sastanci aktivista i volintera.

Čitav rad naše organizacije zasnovan je na angažovanju volontera. Imamo oko 50 starijih volintera koji su nagažovani na socijalnim programima dok mladih imamo oko 150, od čega je od 40 do 60 stalno aktivno u organizaciji i učestvuje u svim aktivnostima Crvenog krsta Subotica. One aktivnosti po kojima smo prepoznatljivi su programi pripreme i delovanja u nesrećama, dobrovoljnog davalaštva krvi, promocije humanih vrednosti, protiv trgovine ljudima i prva pomoć koja je primamljiva za mlade. Pojedini koji nam ostaju, prijavljuju se i u drugim programima i priključuju organizaciji – ističe Siniša Trajković, sekretar subotičkog Crvenog krsta.

foto:/ LovaLova portal

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio